share

Σπαγγέτι Μπολονέζ

από
Σπαγγέτι Μπολονέζ



Μια εύκολη λύση που δεν είχαμε συμπεριλάβει μέχρι σήμερα στη σελίδα μας
Είναι από τα πρώτα φαγητά που μαγείρεψαν τα παιδιά μου κάνοντας μου έκπληξη γυρίζοντας από τη δουλειά.
Ήρθε η ώρα να την γράψω εγώ τώρα αφιερώνοντας τους την συνταγή.

Προσαρμογή από το βιβλίο “Ζυμαρικά” της Ann Willan

Σπαγγέτι Μπολονέζ

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 400 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό με χοιρινό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 1/4 από μια ρίζα φινόκιο
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 100 ml γάλα
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 500 γρ σπαγγέτι

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε σε κύβους το καρότο και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι το φινόκιο και το σκόρδο.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και τα προσθέτουμε όλα μέσα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τον κιμά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα.
  • Ρίχνουμε τώρα το γάλα κι αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Συνεχίζουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε ακόμη 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες ένα ποτήρι νερό και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε το σπαγγέτι και βράζουμε για 7-8 λεπτά ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με ζεστό νερό στραγγίζουμε ξανά καλά και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κάποιο πικάντικο κεφαλοτύρι.

Σημειώσεις

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα και να βράσουμε το σπαγγέτι ή όποιο άλλο ζυμαρικό εμείς επιλέξουμε όταν θέλουμε να σερβίρουμε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 29 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,σε όλα τα παιδιά αρέσει αυτό το φαγητό-εύκολο,γρήγορο στην παρασκευή και νόστιμο.
    Αυτά τα ονόματα στο σπαγγέτι τα μπλέκω,δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο είναι το καθένα.
    Το γάλα,γιατί;Δεν έβαζα,ούτε φινόκιο,δε βρίσκω εδώ.
    Φιλιά!Καλό Σ/Κ!

    • Marina
    • 29 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Είναι ιδέα μου ή το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το βρίσκεις έτοιμο και σερβιρισμένο; Επίσης και τον καφέ…

  1. Απάντηση

    για μπολονιέζ μάλλον λίγο άσχετα τα υλικά, για μια σάλτσα μακαρονάδας μια χαρά τα βρίσκω, συμφωνώ με την προλαλήσασα, το έτοιμο το ευχαριστιόμαστε καλύτερα, ιδιαίτερα αν είναι καλομαγειρεμένο

  2. Απάντηση

    Ελένη εγώ ακολούθησα τη συνταγή του συγκεκριμένου βιβλίο με μικρές παρεμβάσεις όπως το φινόκιο, δεν ξέρω να σου πω για το γάλα.
    Καλημέρα!

  3. Απάντηση

    Μαρίνα άμα το βρίσκεις έτοιμο από τα μικρά σου παιδιά ακόμη πιο νόστιμο!!

  4. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ δεν ξέρω γιατί τα βρίσκεις άσχετα τα υλικά, εγώ σε 15 τουλάχιστον αναφορές σε ιταλικά site ή βιβλία περίπου αυτή τη σύνθεση βρήκα με μόνη προσθήκη δική μου το φινόκιο.
    Καλημέρα.

  5. Απάντηση

    εγώ πάλι λατρεύω την παραδοσιακή συνταγή μας για κιμά με κανέλα κτλ :)))

    καλημερούδια

  6. Απάντηση

    Υπέροχη μακαρονάδα που μου άνοιξε την όρεξη!!!!

  7. Απάντηση

    Και λοιπόν; γούστα είναι αυτά εμείς πάλι με την κανέλα στα φαγητά δεν τα πάμε κι άριστα.
    Καλό Σ/Κ

  8. Απάντηση

    anthivolon, ευχαριστώ!!!

  9. Απάντηση

    Καλησπέρα!
    Πολύ αγαπημένο, μου αρέσει η εκδοχή με το φινόκιο, γάλα όμως δεν έχω δοκιμάσει να βάλω!

  10. Απάντηση

    Πόπη μου κι εγώ δεν είχα βάλει ποτέ σε κιμά, αλλά τώρα ακολούθησα τις οδηγίες και δεν είναι άσχημη ιδέα.

  11. Απάντηση

    Ξανθή ούτε σε αυτό λέω όχι. Όταν πρόκειται για ζυμαρικά, είμαι ασυγκράτητη….. όπως λέει και ο Αντώνης.
    χαχα
    Τέλεια η παραλλαγή!!
    Φιλιά.

    • Vita
    • 30 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Ευρηματική παραλλαγή σε μια κλασική συνταγή το φινόκιο.Μέχρι τώρα αρωματίζω τη μπολονεζ με αρισμαρί (δεντρολίβανο).Θα δοκιμάσω την εκδοχή σου γιατί οτιδήποτε θυμίζει μάραθο μου αρέσει

  12. Απάντηση

    Λίνα φάε από αυτά που σου αρέσουν γιατί ακολουθεί συνταγή που δεν νομίζω ότι θα σου πολυαρέσει εκτός κι αν άλλαξες γνώμη.
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ

  13. Απάντηση

    Vita η συνταγή έλεγε ένα μικρό ματσάκι μυριστικά, εγώ δεν είχα τίποτα άλλο, μιας κι οι γλάστρες μου καταστράφηκαν από κάμπια,κι έτσι σκέφτηκα το φινόκιο κι ένα μικρό κλαδάκι μάραθου που είχε πάνω του.
    Καλό βράδυ.

  14. Απάντηση

    μμμ… Ως λάτρης κάθε είδους μακαρονάδας, έρχομαι τρεχάτη να δοκιμάσω!!! Καλημέρα Ξανθή μου!

  15. Απάντηση

    Κλασική και αγαπημένη. Το κόλπο με το γάλα το έμαθα στο Δρίσκα, μαλακώνει πολύ έτσι ο κιμάς! Άντε να δω αν θα μου μαγειρέψει ποτέ η κόρη μου….

    • kiki
    • 31 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Η αγαπημένη των παιδιών μου!

    • Marina
    • 31 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Έλα να παίξουμε στο blog μου! Έφτιαξα ένα κουίζ…

  16. Απάντηση

    Όλγα μου ευχαρίστως!!!
    Καλή Κυριακή!!!

  17. Απάντηση

    Ιωάννα το ίδιο φαντάστηκα κι εγώ, σε ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
    Καλή μου μη βιάζεσαι θα σου μαγειρέψει η κόρη σου σίγουρα με τόσα ερεθίσματα που θα έχει από τη μαμά.
    Προς το παρόν να τη χαίρεσαι σε κάθε ηλικία της γιατί ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα πίστεψε με δεν το κατάλαβα πότε πέρασαν 28 χρόνια σαν σήμερα βαπτίζαμε το γιο μας.

  18. Απάντηση

    Κική δεν νομίζω να υπάρχουν παιδιά που να μην τους αρέσει!!

  19. Απάντηση

    Μαρίνα ήρθα τρέχοντας!!!
    Καλά να περάσετε!!

  20. Απάντηση

    Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα, βάζω και εδώ τις πληροφορίες σχετικά με το που να βρεις πάπιαΦιλέτα πάπιας βρίσκουμε ενδεικτικά στα εξής σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ντελικατέσεν: Kρεατεμπορική (φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα κατόπιν παραγγελίας), Carrefour (κατά την περίοδο των Χριστουγέννων φέρνουν και φιλέτα πάπιας. Ισχύει ότι πρέπει να ρωτήσουν για να είναι σίγουροι),
    Select Salmon (έχουν σχεδόν πάντα), ΑΒ (κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά όχι όλα τα υποκαταστήματα. Γι’ αυτό επικοινωνήστε πρώτα μαζί τους), Θανόπουλος (έχει και φιλέτα και ολόκληρες).
    Φιλιά

  21. Απάντηση

    Πόπη μου σε ευχαριστώ πολύ, μάλλον όταν αποφασίσω πρέπει να ταξιδευτώ!!
    Έψαχνε η Άρτεμις κάποια φορά εκτός Χριστουγέννων και τελικά βρήκαμε μια μικρή ολόκληρη αλλά δεν……
    Καλό μήνα θα τα πούμε το βράδυ!!!

  22. Απάντηση

    Λατρεύω την μπολονέζ! Μου έτρεξαν τα σάλια!!!!!

    Καλό μήνα Ασπρούλα μου

    • dhmhtra
    • 1 Νοεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή γειάσου.Καλό μήνα.
    Χαιρετίσματα στον άνδρα σου.

  23. Απάντηση

    Xabthi mou latreuo ta makaronia me kima….alal ekeinh h salatoula sto vathos h polyxromh einai ola ta lefta!!

  24. Απάντηση

    drosostalitsa καλό μήνα!!

  25. Απάντηση

    Δήμητρα καλό μήνα και σε σας!!
    Πολλά φιλιά.

  26. Απάντηση

    Βασιλική εκείνη η σαλάτα είναι η γνωστή πολίτικη σαλάτα, μόνο που φέτος τα λάχανα δεν είναι καθόλου καλά.
    Φιλάκια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode