Στριφτάρια με πικάντικη σάλτσα στο πήλινο

από
Στριφτάρια με σάλτσα στο πήλινο (1)

Μετά από τις πληροφορίες για τα ζυμαρικά φυσικό είναι να τα μαγειρέψουμε, όχι πολύπλοκη συνταγή απλή γρήγορη και με πολλούς αυτοσχεδιασμούς με ότι υπάρχει στο σπίτι.

Στόχος ήταν να ακολουθήσει και πίτα μετά την αναφορά μου στις πίτες αλλά γεγονότα και υποχρεώσεις ακύρωσαν τα σχέδια μου, επιφυλάσσομαι.

Στριφτάρια με πικάντικη σάλτσα στο πήλινο

2
Το συγκεκριμένο φαγητό προέκυψε από ξεκαθάρισμα ντουλαπιών και ψυγείου με αυτοσχεδιασμούς.

Συστατικά
  

  • 200 γρ στριφτάρια ή όποιο άλλο κοφτό ζυμαρικό
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (μια για τα μακαρόνια)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμέννη
  • 2 κουτ. σούπας αποξηραμένα μανιτάρια
  • 1 καυτερή πιπεριά ή ένα κοφτό κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2-3 φέτες καπνιστό μπέικον κομμένο σε λωρίδες
  • 300 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 50 γρ παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι μαλακό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα μανιτάρια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 λεπτά
  • Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε 1/2 κουτ. αλάτι και στη συνέχεια τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο. Τα δικά μου έλεγαν 6 λεπτά. Στραγγίζουμε προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας λάδι ανακατεύουμε να μην κολλήσουν και αφήνουμε να μας περιμένουν
  • Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 3 κουτ, ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και σουρώνουμε το νερό που μούλιασαν.
  • Μόλις σοταριστεί το κρεμμύδι προσθέτουμε τα στραγγισμένα μανιτάρι και το μπέικον και ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αυτά ελαφρά.
  • προσθέτουμε τα ντοματάκια και την πιπεριά ή το μπούκοβο και μέρος από το υγρό που μούλιασαν τα μανιτάρια. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να δέσει.
  • Σε πήλινο ατομικό σκεύος ή σε μικρό πυρέξ βάζουμε μέρος από τα ζυμαρικά προσθέτουμε λίγη σάλτσα, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και την σάλτσα και μοιράζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
  • Μεταφέρουμε τα πήλινα σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς και αέρα) στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως με μια πράσινη σαλάτα.

Σημειώσεις

Μπορείτε να βάλετε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει.
Τα μανιτάρια μπορούν να αντικατασταθούν με φρέσκα ή κονσέρβας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΜΑΧΗ ΜΑΡΡΑ
    • 5 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Aπλό και λαχταριστό το ξεκαθάρισμα αυτό, τα μανιτάρια, η καυτερή πιπεριά και το μπέικον απόλυτο δέσιμο!!
    Καλή σου ημέρα!!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 5 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή μου πρόσθεσες στα ζυμαρικά σου ένα σωρό νοστιμιές και ετοίμασες ένα φαγάκι που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    • Χρυσαυγή
    • 5 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Εντάξει, Ξανθή, συνταγή που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μου. Ζυμαρικά με μανιτάρια, μπέικον και τα σχετικά είναι αδύνατο να μην μου αρέσουν!!!

    Σούπερ γεύμα!

    • Marion
    • 5 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Τέλεια σάλτσα Ξανθή και καυτερή είναι ακόμα πιο τέλεια.
    Ετσι μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια στο πήλινο. Ασε που μπορείς να το κάνεις και με μακαρόνια που έχουν περισσέψει και γίνονται σαν καινούργια 😉

    ΦΙλιά 🙂

    • kikitchenandthechef
    • 6 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    υποκλινομαι…..!!!!!!!!!!ζυμαρικο+μανιταρια+μπεικον+σλατσουλα=κολαση!!!!!!!!
    μπραβο ξανθη,φιλια και καλο σουκου!!!!

    • Κλεομένης
    • 6 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Πολύ μου αρέσουν τα ζυμαρικά στο πήλινο. Συνήθως τα βράζω λιγότερο απ’ ό,τι λέει η συσκευασία, ακόμα και όταν δεν ακολουθεί τελείωμα στο φούρνο. Μάλλον τα προτιμάμε αρκετά “στο δόντι”. Επίσης μάλλον ο δαίμων του πληκτρολογίου έφαγε ένα μηδενικό από τα στριφτάρια, εκτός πάλι αν είστε τόοοοοσο λιτοδίαιτοι…

      • Ξανθή
      • 6 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση, όσες φορές κι αν το δεις το κείμενο κάτι σου ξεφεύγει.
      Τώρα για το βράσιμο σε κάποια κρατώ τους χρόνους σε κάποια όχι, πάντα δοκιμάζοντας, δεν εμπιστεύομαι με την πρώτη τις οδηγίες.

    • peps@pepi's kitchen
    • 6 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    σούπερ συνδυασμός υλικών!!!

    • evi@thehealthycook
    • 8 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    ποιός θα πει όχι σε ένα τέτοιο πιάτο!!
    υπέροχο!

    • Marie-Anne
    • 9 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Εύκολη, γρήγορη και νόστιμη ‘μακαρονάδα’. Πάω να την φτιάξω τώρα, σοβαρολογώ!!!!!
    Πολύ ωραία η νέα εμφάνιση του blog σας, Ξανθή μου!!!! Επιστρέφω να διαβάσω για το ψωμάκι!!!
    Σου εύχομαι μια καλή εβδομάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode