Τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών φουντούκια και τυριά

από
Τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών

Μετά τις πίτες η αδυναμία μου είναι οι τάρτες.

Όπου δω συνταγή για τάρτα δεν τη χάνω με τίποτα, και την μετατρέπω στα δικά μου γούστα και υπάρχοντα υλικά.

Αυτή εδώ την είδα σε ένα περιοδικό Αγγλικό και πάλι αλλά εγώ κράτησα μόνο την ιδέα υλικών και την έφτιαξα με το ξινοτύρι που η ίδια έφτιαξα και φρέσκια μυζήθρα που μου χάρισαν.

Η ζύμη της  τάρτας είναι η αγαπημένη μου που φτιάχνω εδώ και χρόνια.

Θα σας δώσω και εναλλακτικές προτάσις υλικών.

Τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών φουντούκια και τυριά

3 άτομα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 100 γρ ξινοτύρι
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ λαχανάκια βρυξελλών
  • 50 γρ φουντούκια
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 70 γρ φρέσκια μυζήθρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 50 γρ μπλε τυρί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε να ενωθούν και να δημιουργήσουμε μια μαλακή μπάλα ζύμης (2-3 λεπτά) Τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανάκια. Τα τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 4-5 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση
  • Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε τα φουντούκια. τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις βράσει 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα τυριά εκτός από το μπλε και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα (24 εκατ. διαμέτρου) έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Αραδιάζουμε στη ζύμη τα λαχανάκια, και τα φουντούκια
  • Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα κρέμας τυριών και μοιράζουμε το μπλε τυρί σε μικρά κομματάκια παντού. Αν θέλουμε τρίβουμε πιπέρι σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 20-25 περίπου λεπτά, στο κάτω ράφι του φούρνου.

Σημειώσεις

Παρατηρήσεις:
1. Στη ζύμη αυτή βάζω συνήθως ανθότυρο, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές, δεν θέλει προψήσιμο, είναι μαλακή ζύμη αλλά τραγανή.
2.*το ξινοτύρι που έβαλα είναι φτιαγμένο από μένα με συνταγή που θα βρείτε εδώ
3. Αντί της φρέσκιας μυζήθρας θα έβαζα ανθότυρο κομματιασμένο με πιρούνι, ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα για ξινοτύρι στη ζύμη, δεν το έχω ξαναδεί και θα το δοκιμάσω, και γω λατρεύω τις τάρτες. Δύο αλλαγές θα έκανα στα υλικά, θα πρόσθετα κυβάκια μπέικον που ταιριάζει πολύ με τα λαχανάκια και θα αντικαθιστούσα το μπλε τυρί (που δε μου αρέσει) με ένα καλό κατσικίσιο κορμό.

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη ευχαριστώ για τις προτάσεις στην επόμενη θα βάλω μπέικον, όχι βέβαια σαν το δικό σου.
      Το μπλε τυρί σε μας αρέσει και η μυζήθρα ήταν κατσικίσια. Είπα να μην βάλω και από το κατσικίσιο ξινοτύρι θα ήταν πολύ!!
      Όταν έρθεις να σε κεράσω τάρτα με τυρί στη ζύμη.

    • Αριάδνη
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Αλμυρη κρεμωδης ταρτουλα, με λιγο λευκο κρασι ειναι ό,τι πρέπει! Καλό μηνα και καλό ξημέρωμα!

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Αριάδνη ναι με λευκό κρασί κι εμείς τη συνοδεύσαμε.

    • Amelie
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή, συμμερίζομαι κι εγώ την αγάπη σου για τις τάρτες, είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα! Πρώτη φορά όμως βλέπω τάρτα με λαχανάκια Βρυξελλών, αυτά και τα φουντούκια μου γέννησαν την επιθυμία να τη γευτώ αυτή την τάρτα σύντομα, ιδιαίτερα πρωτότυπη! Τη ζύμη θα τη δοκιμάσω με ανθότυρο, ωραία ιδέα!

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Αμαλία δοκίμασε, η ζύμη αυτή είναι πολύ καλή και εύκολη

    • mia maria
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Και εμένα οι τάρτες είναι αγαπημένες μου! Και η δική σου φαίνεται νοστιμότατη!
    Τη συνταγή για τη ζύμη την κρατάω για κάθε χρήση!

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Μαρία ναι δοκίμασε!

    • kikitchenandthechef
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    κι γω τις αγαπω τις ταρτες!!!!με εντυπωσιασες ξανθη σημερα,δημιουργησες μια τοσο διαφορετικη,πρωτοτυπη και γκουρμε ταρτα.Πρωτοτυπηως προς τηνγεμιση αλλα και ως προς την βαση,δεν εχει τυχει να δω κατι αναλογο!!μπραβο!!!!
    πολλα φιλια!!!

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Κική τη ζύμη την κάνω χρόνια!

    • peps@pepi's kitchen
    • 3 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    τα λαχανάκια βρυξελλών δεν μ’ αρέσουν καθόλου (αν και φαίνονται πολυ ωραία μέσα στη τάρτα), αλλά για τα τυριά και όλα τα υπόλοιπα υλικά είμαι μέσα!!
    ωραία ιδέα το ξινοτύρι στη ζύμη.

      • Ξανθή
      • 3 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Πέπη και η κόρη το ίδιο έλεγε αλλά όταν δοκίμασε άλλαξε γνώμη για τα λαχανάκια.

    • Tante Kiki
    • 4 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχη πρέπει να έγινε η τάρτα σου Ξανθή μ’ αυτά τα υλικά αν και με τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν τα πάω καλά! Με τα τυριά και τα άλλα υλικά μέσα πρέπει να δίνουν ένα νόστιμο αποτέλεσμα!
    Καλημέρα! ::)

    • spoon stories
    • 5 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Τα λαχανάκια δεν τα πολυσυμπαθώ, αλλά ομολογώ πως έτσι όπως βλέπω την υπέροχη τάρτα σου θα τα έτρωγα όλα!!! Καλημέρα^^

    • Penelope
    • 5 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Με βάζεις σε μεγάλο “πειρασμό” μέσα στο απόβραδο Ξανθή μου.
    Ευτυχώς που δεν έχω λαχανάκια…γιατί θα πήγαινα τώρα κιόλας να την φτιάξω!
    Αλλά πάντα το SM εκεί είναι…για τις σχετικές προμήθειες :-).
    Καλό βράδυ να έχετε.

    • Helen Gr
    • 5 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Εξαιρετική πρόταση και εκτέλεση!
    Ευχαρίστως θα δοκίμαζα την τάρτα σου, γιατί, μάλλον, θα συμπαθούσα αυτά τα λαχανάκια που φαίνονται άνοστα.
    Καλό βράδυ

    • evi@thehealthycook
    • 6 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    τα λαχανάκια πολλοί δεν τα συμπαθούν, αλλά είναι πάρα πολύ θρεπτικά! εμένα μου αρέσουν πολύ και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα υλικά δεν έχω αμφιβολία πως θα είναι εξαιρετική τάρτα!!
    καλό σ/κ Ξανθή μου!!!

    • Silena
    • 11 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    Φαίνεται πολύ νόστιμη τάρτα!!! Λαχανάκια Βρυξελών δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!! Μόλις τα εντοπίσω θα τα δοκιμάσω με τη δική σου πρόταση!!! Την καλημέρα μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode