share

Τάρτα με μήλα και αρώνια

από
Τάρτα με μήλα και αρώνια

Σήμερα κερνάω γλυκό έχουμε γιορτή στο σπίτι.

Αυτή η τάρτα άλλα έλεγε στην αρχική της ιδέα αλλά εγώ έκανα άλλα με υλικά που υπήρχαν στο σπίτι και με τα αρώνια τα οποία έφτασαν στο σπίτι με πολύ αγάπη δώρο φίλης.

Τάρτα με μήλα και αρώνια

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 3 μήλα γκόλντεν 600 περίπου γραμμάρια
  • χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 1 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ αρώνια
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 20 εκατ. διαμέτρου

Για την επικάλυψη

  • 75 γρ αλεύρι μαλακό
  • 75 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 75 γρ φουντούκια χοντροαλεσμένα
  • 2 κουτ σούπας νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Οδηγίες
 

Για τη γέμιση

  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε στη φόρμα έτσι που να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε μπολ με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό για να μη μαυρίσουν
  • Πλένουμε τα αρώνια και τα στεγνώνουμε
  • Στραγγίζουμε τα υγρά από τα μήλα, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα μισά μήλα πάνω στη σφολιάτα και περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι
  • Προσθέτουμε τα αρώνια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μήλα. Περιχύνουμε κι πάλι με μια κουταλιά μέλι

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το παγωμένο βούτυρο με το αλεύρι και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε ν πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια τις νιφάδες βρώμης και τη ζάχαρη ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Μοιράζουμε το μείγμα της επικάλυψης στην επιφάνεια της τάρτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον αρώνια την επιφάνεια όταν το γλυκό κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ίσως και με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Μπορείτε αντί της σφολιάτας να χρησιμοποιήσετε μια ζύμη για τάρτες του εμπορίου ή αυτή εδώ 
Αντί για αρώνια θα έβαζα βατόμουρα ή ανάμεικτα φρούτα του δάσους.
 
Στο μείγμα της γέμισης αντί μελιού μπορεί να μπει καστανή ζάχαρη
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • kiki
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αρώνια, παρόλο που τα βλέπω στο μπαχαρτζίδικο. Ενδιαφέρουσα πρόταση!

      • Ξανθή
      • 10 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Κική δοκίμασε φρέσκα αν βρεις καταπληκτικά.

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Λατρεύω τα αρώνια!! Υπέροχη η τάρτα σου Ξανθή. Χρόνια πολλά!!
    Επίσης σ’ ευχαριστώ πολύ για το Link στους bostanistas. 🙂
    Φιλιά!!

      • Ξανθή
      • 10 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι όλα τα άλλα.
      Το link είναι μόνιμο στη συνταγή μου και έτσι αναδημοσιεύτηκε. Πρέπει να λέμε τα καλά!!

    • Mari
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε Ξανθή, καλοφάγωτη και χρόνια πολλά στον εορταζόμενο!!
    Φιλιά πολλά!!

      • Ξανθή
      • 10 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Μαρία ευχαριστούμε για τις ευχές και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα αρώνια, πάω τώρα να συνεχίσω πειραματισμούς.

    • Κλεομένης
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Απίθανη! Το χρώμα στην τελευταία φωτό όλα τα λεφτά. Τα αρώνια τα ζήλεψα από τότε που μας τα έδειξες στο fb, τρελλαίνομαι για δαύτα. Και με άγγιξαν και οι νυφάδες, μου θύμισαν συνυφάδες, θειάδες, συμπεθέρες και τα συναφή…

      • Ξανθή
      • 10 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Ελάτε να σας κεράσω τάρτα και αρώνια μαζί!! Το άλλο άργησα να το καταλάβω είμαι πολύ κουρασμένη και εκνευρισμένη με διάφορα, ευχαριστώ πάντως.

    • Marion
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά για τη γιορτή, όποια και αν ειναι 😉

    Πολύ ωραία η τάρτα, καλύτερη από τούρτα.
    Το εσωτερικό ζουμερό και λαχταριστό.

    Φιλιά 🙂

    • Ξανθή
    • 10 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Αξίζει μια δοκιμή, ευχαριστούμε για τις ευχές.

    • mia maria
    • 11 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ λαχταριστή η τάρτα, μου αρέσει πολύ η επικάλυψη!
    Πολλές ευχές και χαρά στο σπιτικό σας!

    • Penelope
    • 11 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά και καλά.

    Και βλέπω πως μπήκες αμέσως στο “έμπρακτο” με τα αρώνια, Ξανθή.
    Φαίνεται εξαιρετική η μηλόπιτα, σου και τα αρώνια έχουν δώσει μαγευτικό χρώμα στην γέμιση.

    • evi@thehealthycook
    • 11 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    τι ωραία που φαίνεται!! είμαι σίγουρη ότι και στη γεύση θα είναι το ίδιο ωραία! πολύ καλή ιδέα για να αξιοποιήσεις τα αρώνια!
    χρόνια πολλά και καλό σ/κ!

    • spoon stories
    • 12 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Μου τρέχουν τα σάλια και που την βλέπω! Χρόνια Πολλά στο σπίτι σας Ξανθή μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode