Cheesecake αρωματισμένο με εσπεριδοειδή σε βάση από σύκα.

από
Chessecake  αρωματισμένο με εσπεριδοειδή σε βάση από σύκα.

Έχουμε αφίξεις αγαπημένων για λίγες μέρες και θέλω να τους περιποιηθώ όσο γίνεται καλύτερα. Τα φαγητά συνήθως είναι παραγγελία από πριν το γλυκό όμως ήθελα να είναι έκπληξη. Μαμά σου φέρνω περιοδικά είπε κι επειδή ξέρω ποια είδα από πριν στην on line  έκδοση και σκάρωσα αυτό το cheesecake  σε μια εορταστική έκδοση.

Φτιάξτε το για τις γιορτές είναι πολύ εύκολο, το μόνο δύσκολο είναι ότι έχει μεγάλους χρόνους αναμονής προκειμένου να μπορέσεις να το απολαύσεις.

Επειδή είχαμε αγαπημένη φίλη στην παρέα μας, δεχτήκαμε την καλοπροαίρετη  κριτική της “διαφορετικές γεύσεις και υφές που στο τέλος αφήνουν ισορροπία στη γεύση”.

Chessecake αρωματισμένο με εσπεριδοειδή σε βάση από σύκα.

12 άτομα

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 90 γρ βούτυρο μαλακό
  • 200 γρ ξερά σύκα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Για τη γέμιση τυριού

  • 100 γρ κρέμα γαλκτος
  • 2 φύλλα ζελατίνης
  • 600 γρ τυρί κρέμα
  • 320 γρ lemon curd Για τη συνταγή δείτε στο τέλος*
  • 1 μικρό λεμόνι το χυμό του

Για την επικάλυψη

  • 2 μικρά πορτοκάλια σαγκουίνια το χυμό τους
  • 3 μανταρίνια κλημεντίνες το χυμό τους
  • 1 μικρό στικ κανέλας Κεϊλάνης
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 40 ml γλυκό λευκό κρασί
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 3 μικρά πορτοκάλια σαγκουίνια κομμένα σε 4 φέτες το καθένα
  • λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι
  • τσέρκι διαμέτρου 20 εκατ.

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και την κανέλα. Χτυπάμε δυνατά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.
  • Στρώνουμε μια πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί ελαφρά βουτυρωμένο και ακουμπάμε πάνω το τσέρκι. Μεταφέρουμε το μείγμα των σύκων και αλώνουμε, με τη βοήθεια ενός κουταλιού (το πίσω μέρος του), ομοιόμορφα να καλυφθεί όλος ο πάτος. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Για τη γέμιση τυριού

  • Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνας για 5 λεπτά. Ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και αφού στύψουμε τη ζελατίνα την διαλύουμε στην ζεστή κρέμα.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης τοποθετούμε το τυρί κρέμα τη lemon curd και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τη βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα. Με ένα λεπτό μαχαίρι αποκολλούμε από το τσέρκι σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.

Για την επικάλυψη

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού μαζί με τη ζάχαρη και το στικ κανέλας βράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί συνεχίζοντας το βρασμό για 1 λεπτό ακόμη. Αφαιρούμε την κανέλα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά και τις προσθέτουμε στο σιρόπι όσο ακόμη είναι λίγο ζεστό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να αρχίζει να πήζει.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και αραδιάζουμε τα κομμένα πορτοκάλια σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με το σιρόπι-ζελέ και τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για 4 ώρες.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο, με μια λάμα μαχαιριού αποκολλούμε από τα τοιχώματα, ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και γαρνίρουμε με τα φύλλα θυμαριού.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με το ίδιο γλυκό κρασί που βάλαμε στο γλυκό ή ένα λικέρ.

Σημειώσεις

* Για να φτιάξετε τη lemon curd  μπορείτε να δείτε εδώ, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια του εμπορίου.
Αν δεν έχετε τσέρκι χρησιμοποιήστε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση ίδιων διαστάσεων.
Αντί για πορτοκάλια στην επικάλυψη μπορείτε να βάλετε μανταρίνια, κόβονται πιο δύσκολα σε φέτες.
Η ζελατίνη που χρησιμοποίησα ήταν από συσκευασία των 20 γρ. με 12 φύλλα. Το γράφω γιατί μπορεί να κυκλοφορούν και άλλες άλλης περιεκτικότητας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Penelope
    • 16 Δεκεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Ωραία εικόνα Ξανθή!!
    Καλώς τους δεχτήκατε. Καλές γιορτές και φυσικά καλοφάγωτο το cheesecake σας.

      • Ξανθή
      • 16 Δεκεμβρίου 2017
      Απάντηση

      Σε ευχαριστώ Πηνελόπη καλώς τους δέχτηκα και καλό ταξίδι!! Καλές γιορτές και σε σας.

Γράψτε απάντηση στο Penelope Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode