Chutney με αγριοκέρασα

από
Chutney με αγριοκέρασα

Κατά την παραμονή μας στο χωριό, πριν μέρες, ανακάλυψα  αγριοκερασιές,  μακριά από το χωριό εκεί που άλλοτε οι άνθρωποι καλλιεργούσαν, είχαν τα ζωντανά τους και υπήρχε δραστηριότητα.

Τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν και ελάχιστοι περνούν σε αυτούς τους δρόμους και τα χωράφια.

Τα δέντρα γέρικα θα μπορούσα να πω και δύσκολα στην πρόσβαση τους.

Επειδή όμως εμένα τίποτα δεν με σταματά, τα προσέγγισα και μάζεψα όσα κεράσια είχαν ωριμάσει και μπορούσα να μαζέψω προσεγγίζοντας τα από το έδαφος, δεν ήταν και εύκολο να ανέβω στο δέντρο.

DSC03172

Με την επιστροφή μας άρχισα να φτιάξω μαρμελάδα και κράτησα πολύ λίγα.

Από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας η δοκιμή με έκανε να τα μοιράσω και έτσι έγινε γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Πολύ ιδιαίτερη γεύση που δεν μπορώ να την περιγράψω.

Τα λίγα που κράτησα τα έκανα ένα chutney, το οποίο μας ενθουσίασε γιαυτό και το γράφω.

Βέβαια το να βρείτε αγριοκέρασα δύσκολο, ίσως οι αναγνώστες της επαρχίας μόνο, αλλά δοκιμάστε με κεράσια αναμειγνύοντας διάφορες ποικιλίες ή προσθέτοντας και βύσσινα.

Chutney με αγριοκέρασα

Συστατικά
  

  • 250 γρ αγριοκέρασα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 100 γρ καστανή ζάχαρη
  • 50 ml ξίδι βαλσαμικό
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους μουστάρδας
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίτζερ

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια.
  • Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να μοιάζει με πηχτή σάλτσα.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύουμε όταν κρυώσει στο ψυγείο.
  • Εμείς την ίδια μέρα συνοδεύσαμε το ψητό συκώτι που είχε το γεύμα μας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marie-Anne
    • 10 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Λατρεύω τα chutneys! Ωραία θα ήταν να είχα λίγο σήμερα που φάγαμε κι εμείς συκώτι!!!!
    Πολύ ενδιαφέρον ‘ακούγεται’ αλλά πού να βρεί κανείς άγριοκέρασα?
    Πριν 2-3 χρόνια είχα φτιάξει ένα πολύ καλό με τα μικρά κυδώνια του δέντρου μας.
    Βλέπω τώρα παραπάνω την συνταγή σου για chutney με μήλα και μέντα…πάω να την διαβάσω!

    • Ανώνυμος
    • 10 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Με έβαλες σε διαδικασία να το δοκιμάσω με κεράσια και βύσσινα (πού να τα βρω τα αγριοκέρασα!). Τα chutneys μου αρέσουν πολύ μαζί με τα ψητά κρεατικά, ταιριάζουν τέλεια και το συγκεκριμένο πιστεύω ότι θα μου αρέσει πολύ, ωραία η πρόταση!

    • evi@thehealthycook
    • 15 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    αγριοκέρασα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά αγαπώ πολύ τα chutneys και θα το δοκίμαζα άνετα με κεράσια και βύσσινα όπως λες!

    • Ευφροσύνη
    • 18 Ιουνίου 2022
    Απάντηση

    Γειά σας, εγώ μάζεψα πολλά αγριοκερασα εδώ στην Γερμανία αλλά είναι πολύ μικρά για να βγάλω το κουκούτσι. Θα τα φτιάξω σήμερα ολόκληρα και θα τα περάσω από τρυπητό.

      • Ξανθή
      • 18 Ιουνίου 2022
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση βγάζοντας το κουκούτσι, θα είναι καλύτερα να υπάρχει σε κομμάτια το κεράσι. Αν πάλι αυτό σας είναι δύσκολο ακολουθήστε αυτό που λέτε. Και τα δικά μου ήταν πολύ μικρά από ότι θυμάμαι.

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode