share

Galette με κρεμμύδια ελιές και ντοματίνια

από
Galette  με κρεμμύδια ελιές και ντοματίνια

Galette είναι ένα είδος τάρτας ανοιχτής η οποία δεν είναι απαραίτητο να ψηθεί σε ταρτιέρα, μπορούμε να την ψήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.

Η ζύμη της συνήθως είναι ίδια με αυτή της τάρτας γεμίζεται αφήνοντας ένα κενό γύρω γύρω το οποίο θα διπλωθεί προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αρμυρή.

Αυτή που σας παρουσιάζω έγινε με μια ζύμη όπως ακριβώς μου την έμαθε φίλος chef, τραγανή και μπισκοτένια.

Galette με κρεμμύδια ελιές και ντοματίνια

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 220 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 110 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 3-4 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι αρκετά μεγάλο ή δύο μικρότερα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 300 γρ ντοματίνια
  • 10-12 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • 1 κρόκο αυγού

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη, σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε κάδο σταθερού μίξερ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να προκύψει μια ζύμη.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας, δημιουργούμε μια μπάλα και την τυλίγουμε σε σελοφάν. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  • Στο διάστημα αυτό κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια τη ζάχαρη το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών πάνω σε χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Μοιράζουμε τα κρεμμύδια αφήνοντας ένα κενό περίπου 3 εκατοστών γύρω γύρω.
  • Μοιράζουμε τις ελιές και τα ντοματίνια και αλείφουμε το κενό του φύλλου που αφήσαμε με τον κρόκο αυγού.
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο και το αλείφουμε με κρόκο αυγού.
  • Μεταφέρουμε με τη βοήθεια του φύλλου ψησίματος σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα και ένα ροζέ ή λευκό κρασί.

Σημειώσεις

Με την ίδια ζύμη, αφού προσθέσουμε 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη, μπορούμε να φτιάξουμε κάποια γλυκιά παρασκευή με  μείγμα φρούτων, όπως κεράσια, φράουλες, μύρτιλλα, βατόμουρα.
Φωτογραφία αρχείου πριν ψηθεί
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 19 Ιουνίου 2018
    Απάντηση

    Πολύ ωραία! Εύκολη και νόστιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode