Gnocchi με παρμεζάνα συνοδευμένα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

από
Gnocchi  με παρμεζάνα και πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Θα έχετε καταλάβει ότι όταν μου μπει κάτι στο μυαλό πρέπει οπωσδήποτε να το πραγματοποιήσω.

Gnocchi  έχω ξαναφτιάξει,αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν αυτό που περίμενα. Βέβαια σε εκείνη τη συνταγή περίμενα να γευτώ αυτό που είχα φάει στην Πολωνία αλλά όπως λέει και η παροιμία άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Κάτι δεν είχε πάει τόσο καλά, αλλά οι υποτιθέμενες αποτυχίες είναι για να μαθαίνουμε.

Πριν λίγους μήνες έπεσε στην αντίληψη μου αυτή η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα και η περιπέτεια άρχισε, γιατί περί περιπέτειας πρόκειται.

Η συνταγή λοιπόν λέει απαιτεί πατάτες Desiree,  στην αναζήτηση περί τίνος πρόκειται είδα ότι είναι μια ποικιλία Γαλλικής προελεύσεως με κόκκινη λεία φλούδα. Ρώτησα έψαξα αλλά πουθενά.

Η επιμονή μου όμως είχε αποτέλεσμα μιας και έπεσα πάνω τους στο μεγάλο πολυκατάστημα χοντρικής.

Και αφού τις απέκτησα έτρεξα να υλοποιήσω την επιθυμία μου.

Σύμφωνα με τις αναζητήσεις μου τα μυστικά για καλά gnocchi  είναι τρία.

1. Οι πατάτες να έχουν λίγη υγρασία

2. Το αλεύρι να είναι ψιλοαλεσμένο

3. Το μείγμα να μη ζυμωθεί πολύ αλλά όσο χρειάζεται να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τα gnocchi  είναι ένα παραδοσιακό Ιταλικό ζυμαρικό με πιθανή προέλευση από τη Μέση ανατολή παρασκευάζονταν με σιμιγδάλι  και αυγά και υπάρχουν ακόμη σε αυτή τη μορφή σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας.

Η χρήση της πατάτας προσδιορίζεται κατά τον 16ο αιώνα με την εισαγωγή της πατάτας στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανά περιοχή πόλη ή και χώρα.

Gnocchi με παρμαζάνα συνοδευμένα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

40 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 600 γρ πατάτες
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό και λίγο για το πλάσιμο
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 150 γρ ψιλοκομμένες από συσκευασία
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • Μερικά φύλλα βασιλικού.

Οδηγίες
 

Για τα gnocchi

  • Πλένουμε τις πατάτες τις σκουπίζουμε και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία. Σε ένα ταψάκι στρώνουμε το αλάτι και τοποθετούμε τις πατάτες από πάνω. Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 1 1/2 ώρα Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ ή από σήτα χοντρή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Δεν τις βάζουμε σε μπλέντερ
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις περασμένες πατάτες μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Προσοχή στο αλάτι γιατί έχει μπει και η παρμεζάνα.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης και πλάθουμε "λουκάνικο" περίπου 2 εκατ διαμέτρου. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κομμάτια σε μήκος 2.5 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός πιρουνιού πιέζουμε ελαφρά κάθε gnocchi δημιουργώντας μικρές ραβδώσεις, είναι απαραίτητες για να συγκρατούν τη σάλτσα.
  • Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε αλευρωμένο πιάτο τα σκεπάζουμε με σελοφάν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μισά gnocchi. Βράζουμε για 1 λεπτό ή και λίγο παραπάνω μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
  • Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  • Σερβίρουμε αμέσως με σάλτσα της αρεσκείας μας. Εγώ έφτιαξα μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και περιέχυσα τα gnocchi γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού και λίγη παρμεζάνα.

Για τη σάλτσα

  • Όσο ψήνουμε τις πατάτες ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδι και σκόρδο. Σοτάρουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και το μπούκοβο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 1 κούπα βραστό νερό και βράζουμε τη σάλτσα περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τα μισά φύλλα βασιλικού και είναι έτοιμη για το σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Η προσθήκη αλατιού στο ψήσιμο διευκολύνει στην απορρόφηση των υγρών της πατάτας.
Επειδή η ανεύρεση αυτής της ποικιλίας πατάτας ίσως σας δυσκολέψει, προτιμήστε πατάτες με όσο γίνεται λεία φλούδα και μην παραλείψετε να τις ψήσετε με αλάτι.
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό και στη θέση του να βάλετε 200 γρ σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά. Αυτή θα είναι η επόμενη δοκιμή μου.
Αντί της κόκκινης σάλτσας μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα με μανιτάρια μπρόκολο βούτυρο και λίγη κρέμα γάλακτος ή όποια άλλη σάλτσα αρέσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια ποσότητα και αφού τα βάλουμε στην κατάψυξη όπως ακριβώς τα βάλαμε εδώ στο ψυγείο, όταν παγώσουν καλά τα μεταφέρουμε σε σακουλάκια τροφίμων.
Διατηρούνται στην κατάψυξη ένα μήνα. Τα μαγειρεύουμε κατευθείαν από την κατάψυξη μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 15 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Τη σάλτσα την έριξες πάνω στα νιόκι ή το ανάποδο, έριξες τα νιόκι στην κατσαρόλα της σάλτσας; Το δεύτερο είναι νομίζω πιο σωστό, έτσι ώστε να γεμίσουν τελείως οι αυλακώσεις των νιόκι, που με τόσο κόπο και μαστοριά κάναμε με το πιρούνι, με τη νόστιμη σάλτσα.

      • Ξανθή
      • 15 Μαΐου 2015
      Απάντηση

      Κλεομένη έχεις δίκιο αλλά χάριν της παρουσίασης του πιάτου έγινε το πρώτο, βέβαια δεν είναι και από τα ζυμαρικά που ρουφάνε πολύ τη σάλτσα.

    • Χρυσαυγή
    • 16 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή καλησπέρα!
    Εφτιαξες πολύ ωραία συνταγή, με μαεστρία και πολύ επιμονή στις λεπτομέρειες (βλέπε ποικιλία πατάτας κλπ)! Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω ή καλύτερα να τσακίσω ένα πιάτο!!!!!! Μπράβο!

    • Katerina
    • 16 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Αγαπώ πολύ τα gnocchi αλλά δεν έχω χρόνο να τα φτιάξω τόσο συχνά όσο θα ήθελα! Πολύ νόστιμα φαίνονται μέσα στη σαλτσούλα τους!

    • Αριάδνη
    • 16 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Αχ θα κανω και γω, με έπεισες!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια 🙂

    • peps@pepi's kitchen
    • 17 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία σου έγιναν!!!
    Φαίνονται πολύ εύκολα και θέλω να τα δοκιμάσω!!
    Μπράβο!!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 17 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή είσαι μια χρυσοχέρα!
    Αυτήν την ποικιλία πατάτας δεν την ήξερα, θα την ψάξω!
    Καλή Κυριακή, φιλιά!

    • Tante Kiki
    • 18 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή Ξανθή!!! Κι αυτή η ποικιλία πατάτας είναι πολύ ωραία!!!
    Καλή εβδομάδα!!

    • spoon stories
    • 21 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή! Ωραία συνταγή αλλά την έκανες και με επιτυχία! Ωραία ποικιλία πατάτας αυτή που αναφέρεις πάντως!

Γράψτε απάντηση στο peps@pepi's kitchen Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode