Panettone με υγρό προζύμι

από
Panettone  με υγρό προζύμι

Το penattone  είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με καταγωγή από το Μιλάνο της Ιταλίας.

Παρασκευάζεται συνήθως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Έχει γίνει δημοφιλές και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Καναδά και την Αυστραλία αλλά και στην Ελλάδα.

Έχει σχήμα τρούλου με ύψος 12-15 εκατοστά και παρασκευάζεται σε στρογγυλή φόρμα ή σε φόρμα πολυγωνική.

Περιέχει ζαχαρωμένα  φρούτα και σταφίδες ή και σοκολάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του panettone  μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν το είχα φτιάξει ποτέ, η Λίνα μας έχει δώσει παλιότερα τη δική της συνταγή , για όποιον βρίσκει δύσκολη αυτή του προζυμιού ας ρίξει μια ματιά.

Εγώ  το είχα υποσχεθεί αρκετά χρόνια πριν, στο σύντροφο μου και να που έφτασε η ώρα του.

Η δική μου εκδοχή διαφέρει στο ότι αντί της μαγιάς χρησιμοποίησα το υγρό προζύμι μου, κάτι που κάνω εδώ και ένα χρόνο σε όλα τα ζυμώματα, μόνο ζύμη για πίτσα δεν έχω ακόμη φτιάξει με το προζύμι.

Η αρχική ιδέα από παλιό βιβλιαράκι μεγάλης εταιρείας παραγωγής τροφίμων.

Καλή Πρωτοχρονιά  με Υγεία και Αγάπη παντού!!!

Panettone με υγρό προζύμι

Συστατικά
  

  • 450 γρ αλεύρι μαλακό
  • 400 γρ υγρό προζύμι
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 50 ml γάλα χλιαρό
  • 3 κρόκους αυγού
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ γλυκά κουταλιού εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα
  • 50 γρ σταφίδες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Αρκετή ώρα πριν το ζύμωμα ενεργοποιούμε το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ίση ποσότητα αλευριού και χλιαρού νερού όπως ακριβώς κάναμε την πέμπτη μέρα χωρίς όμως να αφαιρέσουμε ποσότητα από το ήδη υπάρχον. (Περισσότερα για το προζύμι στο link στο τέλος της ανάρτησης.)
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το προζύμι το αλεύρι κοσκινισμένο τη ζάχαρη το γάλα το βούτυρο τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας.
  • Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί τοποθετούμε πάλι τον κάδο στη βάση του μίξερ ζυμώνουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κομμάτια των γλυκών το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες. Ζυμώνουμε άλλο ένα λεπτό ή ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε φόρμα βαθιά βουτυρωμένη (υπάρχουν και μιας χρήσεως στο εμπόριο) και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά ή να φτάσει μέχρι το χείλος της φόρμας.
  • Με λεπίδα κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε στολίζουμε το εορταστικό μας panettone.

Σημειώσεις

Περισσότερα για τη διαδικασία του προζυμιού θα βρείτε εδώ 
Αν η διαδικασία του προζυμιού σας φαίνεται δύσκολη αντικαταστήστε το με 25 γρ νωπή μαγιά αλλά προσθέστε επιπλέον τουλάχιστον 100ml  γάλα.
Αντί για γλυκά του κουταλιού μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 29 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Εντυπωσιακό το ύψος του, ελπίζω να ευχαριστήθηκε ο παραγγέλλων. Μια απορία, πόσο χρόνο ζυμώνεις; Μήπως παρεισέφρησε κανα μηδενικό;

    • Ξανθή
    • 29 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ευχαριστώ, ο δαίμων του πληκτρολογίου έκανε το θαύμα του.

    • mia maria
    • 30 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό! Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!

    • spoon stories
    • 30 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Σου έγινε φοβερό!!Και του χρόνου Ξανθή!

    • mia xara
    • 31 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο έγινε το Panettone σου, Ξανθή, και του χρόνου!!! Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά σε σένα και την οικογένειά σου 🙂

    • Ανώνυμος
    • 31 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχο φαίνεται, Ξανθή μου!!
    Πέρασα να σου αφήσω τις πιο θερμές ευχές μου για μια καλή κι ευτυχισμένη χρονιά!!!
    Με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου και ειρήνη στον κόσμο!!!

    • Marie-Anne
    • 31 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πέρασα σαν ανώνυμη….. εγώ ήμουν!!!!!!

    • Tante Kiki
    • 1 Ιανουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ουάουυυ!!! Έγινε υπέροχο Ξανθή κι όλο λέω ότι θα κάνω το προζύμι κι όλο το αφήνω για κάτι άλλο! Τέλειο το πανετόνε!
    Πέρασα και για να σου ευχηθώ το 2016 να είναι μια χρονιά με υγεία, αγάπη, ευτυχία και ειρήνη στον κόσμο!!!
    Καλό βράδυ!

    • Niatta
    • 2 Ιανουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την φιλία σου. Εύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου. Καλή Χρονιά!!!

    • Γελαστή κλωστή
    • 2 Ιανουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ξανθή μου έγινε τέλειο !
    Σου στέλνω όλες μου τις ευχές
    για μια χρονιά, γεμάτη υγεία και
    όμορφες οικογενειακές στιγμές !!!!

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode