Tripoline με σπαράγγια και πέστο βασιλικού

από
Ζυμαρικά με σπαράγγια (7)

Τα tripoline  είναι ένα είδος  ζυμαρικού με σχήμα πλατύ -μακρύ  με ραβδώσεις. Μπορεί να το συναντήσουμε και mafaldine. Αντί αυτού μπορούμε να βάλουμε ένα λιγκουίνι ή ταλιατέλες.

Έφερα ένα πακέτο από το πρόσφατο ταξίδι μου μιας και μου άρεσε σαν σχήμα όταν το είδα στο ράφι με Ιταλικά προϊόντα μεγάλου ΣΜ.

Πρόσφατα προμηθεύτηκα τα πιο νόστιμα σπαράγγια από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσιατίρη και σήμερα είπα να τα ταιριάξω. Είχαμε ένα νόστιμο πιάτο και σας το παρουσιάζω.

Tripoline με σπαράγγια και πέστο βασιλικού

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το πέστο

  • Μια χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 τσιμπιά αλάτι χοντρό

Για τα ζυμαρικά

  • 200 γρ tripoline
  • 200 γρ σπαράγγια
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

Για το πέστο

  • Καθαρίζουμε τα φύλλα βασιλικού από κοτσανάκια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε με πετσέτα κουζίνας. Σε γουδί βάζουμε το αλάτι και το σκόρδο και χτυπάμε να λιώσει, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσουν και τα φύλλα βασιλικού. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, το κονιάκ και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές. Αφήνουμε να μας περιμένει

Για τα σπαράγγια και τα ζυμαρικά

  • Πλένουμε τα σπαράγγια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια κρατώντας το μέρος που είναι μαλακό. (κόβοντας τα καταλαβαίνουμε που είναι το σκληρό, συνήθως 2-3 εκατοστά στο τέλος τους)
  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τα κομμένα σπαράγγια για μόνο 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους.
  • Σε ένα πιάτο βάζουμε το μισό πέστο και προσθέτουμε τα κομμάτια σπαραγγιών. Ανακατεύουμε να πάει σε όλα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. Τα βάζουμε σε γκριλ μεσαίας διαβάθμισης για 3-4 λεπτά.
  • Σε μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι και αφήνουμε να μας περιμένει.
  • Εν το μεταξύ σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά μας τόσο χρόνο όσο προτείνεται από τη συσκευασία προσέχοντας να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε πολύ λίγο από το νερό τους για το σερβίρισμα .

Για το σερβίρισμα

  • Σε μεγάλη σουπιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά με το υπόλοιπο πέστο, το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, 2-3 κουταλιές από το νερό που κρατήσαμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά
  • Σερβίρουμε σε πιάτα με ενδιάμεση προσθήκη από σπαράγγια και παρμεζάνα.

Σημειώσεις

Το πέστο για πιο εύκολα μπορούμε να το χτυπήσουμε στο μούλτι.
Μπορείτε να βάλετε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει από αυτά που αναφέρω στην αρχή της ανάρτησης.
Διευκρίνηση: η αναφορά στην πηγή των σπαραγγιών δεν επέχει θέση διαφήμισης αλλά διαπίστωση νοστιμιάς τους συγκεκριμένου προϊόντος.
 
Ενημέρωση 2/5/2016
Τα ζυμαρικά έγινα πάλι σήμερα χωρίς σπαράγγια και με ένα διαφορετικό πέστο.
Θα σας δώσω εδώ τα υλικά του για δύο άτομα:
1 κουτ. σούπας σταφίδες μουλιασμένες σε νερό για 2 λεπτά
1 κουτ. σούπας κάπαρη ξεπλυμένη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού
Χυμό και ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά
Για να φτιάξουμε το πέστο:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και προσθέτουμε το πέστο στα ζεστά ζυμαρικά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και λίγο πιπέρι καγιέν
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα.
Ζυμαρικά με πέστο κάπαρης
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Taste Advisor
    • 22 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Είχα καιρό να μπω, μου αρέσουν οι αλλαγές στο blog και έχεις εξελιχθεί τρελά στις φωτογραφίες!

    • Marion
    • 23 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Αγαπημένα υλικά Ξανθή και τα συνδύασε πολύ ωραία.

    • evi@thehealthycook
    • 23 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    δεν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσουν τα σπαράγγια! ε, και στα ζυμαρικά δεν λέω όχι….. 😉
    πολύ ωραίο πιάτο! και πολύ τσαχπίνικα τα tripolini!
    φιλιά πολλά!

    • lenia
    • 23 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Υπέροχο πιάτο! Λατρεμένα ζυμαρικά παντρεμένα με εξαιρετικά υλικά! Η μόνη μου αντίρρηση είναι τα 200 γρ. ζυμαρικού για 2 άτομα! Τόσα τρώω μόνη μου,αλλά μην το πεις πουθενά, Ξανθούλα ! Χαχα! Φιλιά πολλά!

      • Ξανθή
      • 24 Μαρτίου 2016
      Απάντηση

      Λένια δεν το λέω πουθενά!!χαχαχα Για μας ήταν πολλά.
      Πολλά φιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode