Επιστροφή

Γεμιστά με κιμά

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 6 ντομάτες ώριμες μεγάλες
  • 3 πιπεριές
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 9 κουταλιές σούπας κιμά μοσχαρίσιο (300γρ) περίπου μια φορά κομμένο
  • 9 κουταλιές σούπας ρύζι νυχάκι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και αδειάζουμε το περιεχόμενο τους. Κρατάμε σε ένα σουρωτήρι το εσωτερικό από τις ντομάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή πυρέξ ή σε γάστρα ακόμη καλύτερα.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στο χέρι (όχι στο μούλτι) Πλένουμε το μαϊντανό και τον κόβουμε. Κόβουμε επίσης τις μισές από τις ντομάτες (εσωτερικό) που έχουμε κρατήσει.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες με πολύ λίγο νερό και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια
  • Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι το μαϊντανό και το μισό ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας ένα μικρό κενό γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Βάζουμε τις πατάτες στα κενά ανάμεσα στις ντομάτες πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε από το μούλτι τις υπόλοιπες ντομάτες (εσωτερικό) και τις προσθέτουμε στο ταψί Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε με τυρί φέτα και σπιτικό ψωμί.

Σημειώσεις

Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τις ντομάτες και τις πιπεριές ανάλογα με το πόσα άτομα θα φάνε.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, το εσωτερικό των οποίων θα προσθέσετε στη γέμιση.
Η πρόταση μου είναι να τηρήσετε τις αναλογίες για κάθε κομμάτι 1 κουτ. σούπας κιμά και 1 κουτ. σούπας ρύζι.
Υπάρχει στο εμπόριο ρύζι με πρόταση για γεμιστά δεν το έχω  χρησιμοποιήσει  ποτέ, χρόνια τώρα χρησιμοποιώ την ποικιλία νυχάκι.
Επίσης βασικό είναι το κόψιμο του κρεμμυδιού, μια παλιά μαγείρισσα έλεγε ότι πρέπει να το καταλαβαίνεις στο δόντι.
Φωτογραφίες από τα τα στάδια δυστυχώς δεν έχω κάπου είναι χαμένες αν τις βρω θα τις συμπληρώσω.
Η γνώμη μου είναι ότι τα γεμιστά είναι καλοκαιρινό πιάτο γιατί οι ντομάτες τότε είναι στα καλύτερα τους.
Καλή επιτυχία στους φίλους που ζήτησαν τη συνταγή και σε όποιον άλλο την επιλέξει.