Επιστροφή

Γιορτινό ψωμί με cranberry αμύγδαλα κι κανέλα

Συστατικά
  

  • 250 ml γάλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 450 γρ αλεύρι δυνατό
  • 7 γρ ξερή μαγιά
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 90 γρ cranberry φρέσκα συν 5-6 για τη διακόσμηση
  • 50 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • 1 αυγό
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
  • μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και να είναι όλο το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι την κανέλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος βουτύρου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Αν δεν έχουμε μίξερ η διαδικασία μπορεί να γίνει σε ένα μπολ ανάμειξης και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο 30 επί 40 εκατοστά.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα cranberry και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη μαζί μα τα μισά αμύγδαλα.
  • Τυλίγουμε σε ρολό από την πλατιά πλευρά της ζύμης και το ενώνουμε σε στεφάνι. Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  • Κάνουμε μερικά κοψίματα στην εξωτερική πλευρά του στεφανιού και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει.
  • Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα φιλέ
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου; 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Καλό είναι να σκεπάσουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο γιατί λόγω της ύπαρξης ζάχαρης στη ζύμη θα πάρει έντονο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 10 -15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με τα κλαράκια δεντρολίβανου και τα υπόλοιπα cranberry.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε φρέσκα cranberry βάλτε αποξηραμένα αφού πρώτα τα μουλιάσετε και τα στραγγίσετε καλά.