Επιστροφή

Γλυκό σταφύλι φράουλα

Συστατικά
  

  • 1250 γρ σταφύλια ποικιλία φράουλα
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας προαιρετικό
  • 1 λεμόνι μικρό το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα σταφύλια κι αφαιρούμε τις ρώγες από τα τσαμπιά.Με λεπτό μαχαιράκι ξεφλουδίζουμε τις ρώγες κι αμέσως με μια φουρκέτα αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια (έχει συνήθως από 2 έως 4).Θα πάρουμε τελικά 1 κιλό καθαρισμένες ρώγες.
  • Τις τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 12-24 ώρες.
  • Την επομένη βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας περιοδικά.
  • Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί.
  • Επαναφέρουμε τις ρώγες στην κατσαρόλα προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε εκεί για ακόμη 5 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την εστία και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα για τα επόμενα 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο εισχωρεί σιρόπι στις ρώγες και διατηρούν το σχήμα τους. Βασική προϋπόθεσή είναι να μην έχουμε βράσει πολύ το σταφύλι γιαυτό το αφαιρούμε κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.