Επιστροφή

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

4 βάζα των 370 ml

Συστατικά
  

  • 2 κιλά κεράσια πετροκέρασα μεγάλα και τραγανά
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι μεγάλο το χυμό του
  • αμύγδαλα ασπρισμένα προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια του Με μια φουρκέτα αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι τους, πάνω από ένα ταψάκι έτσι ώστε να στάζει ο χυμός τους.
  • Μπορείτε να δείτε το βίντεο που υπάρχει στις σημειώσεις για το χειρισμό της φουρκέτας. Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο πρέπει να προσέξετε τους χειρισμούς σας γιατί τα τραυματίζει. Θέλει λίγη εξάσκηση και βρίσκετε το κόλπο στους χειρισμούς. Προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ.
  • Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα αραδιάζουμε τα κεράσια εναλλάξ με τη ζάχαρη προσθέτουμε το ζουμί, που έβγαλαν όταν τα καθαρίζαμε, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για ένα βράδυ.
  • Την επομένη τοποθετούμε την κατσαρόλα στην αρχή σε μέτρια φωτιά δυναμώνοντας σταδιακά. Όταν αρχίσει ο βρασμός ανακατεύουμε προσεκτικά και ξαφρίζουμε. **
  • Μετά 10 λεπτά βρασμού απομακρύνουμε το γλυκό μας από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε πάλι 24 ώρες. (Σκεπάζουμε με πετσέτα όχι με καπάκι κατσαρόλας.)
  • Την επομένη αφαιρούμε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέροντας τα σε ένα μπολ και αρχίζουμε τη διαδικασία δεσίματος του σιροπιού. Αυτό είναι ένα κόλπο για να κρατήσουμε τραγανά τα κεράσια. Αν τα βράσουμε το πιο πιθανό είναι να φτιάξουμε μαρμελάδα.
  • Μόλις έχει δέσει καλά το σιρόπι (έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί) προσθέτουμε ξανά τα κεράσια, στην κατσαρόλα, τα αμύγδαλα, για αυτούς που τους αρέσουν και το χυμό του λεμονιού.
  • Μόλις πάρει μια δυνατή βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα για την επόμενη μισή ώρα περιοδικά . Αυτό το κόλπο είναι μυστικό, που μου το έμαθε η μητέρα μου, για να ρουφήξουν τα κεράσια μέσα το σιρόπι και να φουσκώσουν.
  • Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά. Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε δροσερό σημείο.

Σημειώσεις

Προσοχή, στην πρώτη φάση βρασίματος  χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και είμαστε κοντά στην κουζίνα μας γιατί μπορεί να μας χυθεί απέξω το σιρόπι.
**Η διαδικασία του ξαφρίσματος είναι απαραίτητη για να πάρουμε ένα διαυγές σιρόπι. Για να αποφύγουμε τους πολλούς αφρούς μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Παραθέτω ένα μικρό βιντεάκι με τους χειρισμούς της φουρκέτας: εδώ 
Πιθανόν να περισσέψει σιρόπι, το μεταφέρουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και με αυτό μπορούμε να σιροπιάσουμε κέικ ή να το προσθέσουμε σε τηγανίτες
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.