Επιστροφή

Ζελέ από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς και μήλο

2 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ καρποί άγριας τριανταφυλλιάς
  • 500 γρ ξινόμηλα
  • ζάχαρη
  • χυμό μισού λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τους καρπούς καλά και κόβουμε μικρό κομμάτι και από τις δύο πλευρές. Τους βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε νερό να τους σκεπάζει. Αφήνουμε για 24 ώρες.
  • Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια τους. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και τους καρπούς με το νερό που τους είχαμε μουλιάσει και προσθέτουμε ακόμη 500 ml νερό.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Πατάμε με κουτάλα του πουρέ στο ενδιάμεσο να λιώσουν καλά τα μήλα και οι καρποί.
  • Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι πυκνό στο οποίο έχουμε στρώσει επιπλέον μια μουσελίνα ή τουλπάνι κι αφήνουμε να στραγγίξει το υγρό για μερικές ώρες. Στο τέλος πιέζουμε το τουλπάνι να πάρουμε όλο το υγρό.
  • Μετράμε το υγρό που πήραμε. και το βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε ζάχαρη μισή ποσότητα του υγρού. Αν π. χ. είναι 600 ml θα βάλουμε 300 γρ ζάχαρη.
  • Βράζουμε μέχρι να δέσει το ζελέ μας, επιθυμητή θερμοκρασία με έλεγχο θερμομέτρου 103 βαθμοί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αφήνουμε να πάρει μια βράση και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Κλείνουμε καλά τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  • Θα το συνδυάσω με πικάντικα τυριά ή θα το προσθέσω σε γιαούρτι.

Σημειώσεις

Για τις τεχνικές και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ.
Δείτε επίσης ένα άλλο ζελέ με ρόδι και ένα με σταφύλι είναι τώρα στην εποχή τους.