Πλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε τις ρόγες. Τα τοποθετούμε λίγα λίγα σε επεξεργαστή τροφίμων και τα συνθλίβουμε.
Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με τις φλούδες τους και τα σποράκια (θα ενισχύσουν την πηκτίνη)
Πλένουμε το λεμόνι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ανοίγουμε τους λοβούς του καρδάμωμου.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε όλα υλικά εκτός της ζάχαρης και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε περίπου 45 λεπτά μέχρι τα υλικά όλα να έχουν γίνει πολύ μαλακά. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε τουλπάνι πάνω από μπολ και αφήνουμε να στραγγίξει για αρκετές ώρες (για μια νύχτα). Δεν πιέζουμε το τουλπάνι γιατί δεν θέλουμε να πάρουμε από το μείγμα αλλά μόνο το υγρό.
Μεταφέρουμε το υγρό σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Δυναμώνουμε σε μέτρια την ένταση και βράζουμε, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, μέχρι να δέσει το ζελέ.
Έλεγχος με θερμόμετρο 108 βαθμοί.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.