Επιστροφή

Κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • 175 γρ καλό βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ βανίλιες κομμένες σε κύβους
  • 1 φόρμα διαμέτρου 22 εκ

Για την επικάλυψη

  • 3 βανίλιες κομμένες σε φέτες
  • 6 κουτ. γλυκού μαρμελάδα δαμάσκηνου
  • αμύγδαλα φιλέ προαιρετικό.

Οδηγίες
 

Για το κέικ

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ αν πρόκειται για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε και τα αυγά συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε με πολύ χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν .
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του φρούτου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για μία ώρα. Ελέγχουμε με μια λεπίδα αν βγαίνει στεγνή αλλιώς αφήνουμε λίγο ακόμη.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Για την επικάλυψη

  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με τη μισή μαρμελάδα και αραδιάζουμε από πάνω τις κομμένες φέτες του φρούτου. Προσθέτουμε πάνω από το φρούτο την υπόλοιπη μαρμελάδα και αμύγδαλα φιλέ αν θέλουμε.

Σημειώσεις

Αντί βανίλιες μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα. Και στις δύο περιπτώσεις τα φρούτα θα πρέπει να είναι ώριμα.
θα το έφτιαχνα και με μήλα κάποια ποικιλία αρωματικών όμως.
Αν δεν έχουμε εκχύλισμα βανίλιας βάζουμε δυο κάψουλες σε σκόνη.
Προτιμήστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος με το άρωμα του θα αναδείξει περισσότερο το κέικ.