Επιστροφή

Καυτερή σάλτσα πιπεριάς - ντομάτας

2 μικρά βαζάκια

Συστατικά
  

  • 60 γρ καυτερές πιπεριές
  • 3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 500 γρ ντομάτες ώριμες βάρος καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κοτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 250 γρ καστανή ζάχαρη
  • 100 ml λευκό ξύδι
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε. Τις ψήνουμε σε μπάρμπεκιου ή στο γκρίλ της κουζίνας γυρίζοντας τες αρκετές φορές να ψηθούν καλά.
  • Τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και τις σκεπάζουμε με σελοφάν αφήνοντας τες για 15 τουλάχιστον λεπτά.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές προσέχοντας ιδιαίτερα να φύγουν τυχόν καμένα (μαύρα) μέρη.Αφαιρούμε και τα σπόρια τους. Καλό είναι τις καυτερές να τις χειριστούμε με γάντια προς αποφυγήν δυσάρεστων μετά γεγονότων.
  • Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα φλούδια τους και τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε επεξεργαστή τροφίμων και λιώνουμε πατώντας περιοδικά το διακόπτη. Δεν θέλουμε να λιώσουν εντελώς αλλά να είναι σε μικρά κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά και φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μην υπάρχουν υγρά και να πάρουμε μια δεμένη καλά σάλτα.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά τοποθετώντας στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Όταν κρυώσει αποθηκεύουμε σε ψυγείο.

Σημειώσεις

Το πόσο καυτερή θα βγει η σάλτσα εξαρτάται από το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές.
Αν έχετε κριτήριο από πριν μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ποσότητα καυτερών πιπεριών.
Διαλέξτε πιπεριές που να έχουν αρκετή σάρκα κι όχι τις πολύ λεπτόφλουδες. Μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές Φλωρίνης.
Προσοχή, φορέστε γάντια όσο επεξεργάζεστε τις καυτερές πιπεριές και πλύνετε καλά το μαχαίρι ή τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε προς αποφυγήν δυσάρεστων γεγονότων.