Επιστροφή

Καφτεδάκια σε σάλτσα μπίρας συνοδευμένα με πουρέ από κουνουπίδι

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε κύβους
  • 3 ώριμες ντομάτες περασμένε σε μύλο ή μπλέντερ
  • 250 ml μπίρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανού και θυμάρι ή ρίγανης
  • αλάτι
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

Για τον πουρέ κουνουπιδιού

  • 500 γρ κουνουπίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • λίγο γάλα
  • αλάτι

Οδηγίες
 

Για τα κεφτεδάκια

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός του το αλεύρι) και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά βρέχοντας περιοδικά τα χέρια μας. Αφήνουμε το μείγμα να μείνει για μισή ώρα. (προαιρετικά)
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα περνάμε ελαφρά από αλεύρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τη σάλτσα.
  • Σε βαθύ τηγάνι ή καλύτερα σε γάστρα, που μπαίνει σε εστία, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά με προσοχή να μην μαυρίσουν.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τη μπίρα και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 5 - 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια τα καρότα και τα κλωναράκια των μυριστικών. Βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα τους περίπου 30 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον πουρέ κουνουπιδιού (ακολουθεί η διαδικασία παρασκευής) ή πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Για τον πουρέ

  • Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκέτα. Το βράζουμε στον ατμό μαζί με τα σκόρδα για 15 λεπτά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ζεστά μπουκέτα του κουνουπιδιού και τα σκόρδα. Λιώνουμε με μια κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα. Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλάτι ανακατεύουμε και μόλις ομοιογενοποιηθεί σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα μπορούμε να βάλουμε μαύρη μπύρα, αυτός ήταν και ο στόχος μου, αλλά στο ΣΜ όλες ήταν σε συσκευασία των τεσσάρων και γιαυτό χρησιμοποίησα μια που υπήρχε στο σπίτι.
Αντί για φρέσκες ντομάτες μπορούμε να βάλουμε 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας. Τότε θα πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό ή λίγο ζωμό λαχανικών.