Επιστροφή

Κολοκύθες γεμιστές με "σπανακόρυζο"

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 2 -3 μικρές κολοκύθες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλο προαιρετικό
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 200 γρ φύλλα από σπανάκι κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ μείγμα ρυζιού μακρύκοκκου με άγριο
  • 3-4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τις κολοκύθες, τις σκουπίζουμε και κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το μέρος της ουράς της. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τα σπόρια και τις ίνες της κολοκύθας αφήνοντας τη σάρκα τους.
  • Βάζουμε σε κάθε κολοκύθα ένα φύλλο φασκόμηλου τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε μαζί με τα καπάκια τους σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τις κολοκύθες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα, στο πρώτο ράφι από κάτω του φούρνου, για 45 λεπτά. Όταν θα ψηθούν αφαιρούμε το φασκόμηλο και αδειάζουμε τυχόν υγρό που θα υπάρχει στον πυθμένα τους.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε νερό που βράζει βάζουμε το ρύζι και το βράζουμε να κρατάει λίγο. Στραγγίζουμε και το αφήνουμε να μας περιμένει.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι κι αφήνουμε λίγο να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε στο τηγάνι το ρύζι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα 3/4 της γραβιέρας. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά τις ψημένες κολοκύθες.
  • Προσθέτουμε πάνω από τη γέμιση και πάνω από τα ψημένα καπάκια την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε και πάλι στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε μαζί με τα καπάκια τους.
  • Τρώγεται μαζί με τη σάρκα της κολοκύθας αφαιρώντας εύκολα τη φλούδα της. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και τυρί φέτα.