Επιστροφή

Κοπανάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές. Μπασμάτι με κρόκο

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 4 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 5-6 φέτες μπέικον
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 50 γρ πράσινες ελιές
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το ρύζι

  • 120 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 ml βραστό νερό
  • αλάτι
  • 4-5 κλωστές κρόκου Κοζάνης
  • παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο

  • Αφαιρούμε την πέτσα από τα κοπανάκια (μπορούμε να αγοράσουμε χωρίς πέτσα), τα πασπαλίζουμε με αλάτι , τυλίγουμε το καθένα μα μία φέτα μπέικον και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  • Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα πυρέξ προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και αραδιάζουμε τα κοπανάκια. Προσθέτουμε το σκόρδο ( χωρίς να το ξεφλουδίσουμε *) το υπόλοιπο μπέικον ψιλοκομμένο το δενδρολίβανο και πιπέρι
  • Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Έπειτα περιχύνουμε το φαγητό μας με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά γυρίζοντας τα κοπανάκια μερικές φορές .
  • Κόβουμε τις ελιές στη μέση , τις ρίχνουμε στο φαγητό και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά.

Για το ρύζι

  • Όσο το κοτόπουλο ψήνεται ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό βάζουμε 4-5 κλωστές κρόκου κι αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τον διαλυμένο κρόκο και αλάτι.
  • Αφήνουμε να βράσει για 12 -15 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά προσέχοντας αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (ανάλογα το πόσο μαλακό θέλουμε το ρύζι).
  • Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και σερβίρουμε σε 5 λεπτά με τριμμένη παρμεζάνα.

Σημειώσεις

Μπορούμε να βάλουμε τις έτοιμες ψιλοκομμένες ελιές προσοχή όμως αν είναι σε άλμη να τις ξεπλύνετε γιατί θα κάνουν το φαγητό περισσότερο αρμυρό.
* Το σκόρδο ψημένο μ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ νόστιμο. Μπορούμε να το σερβίρουμε μαζί με το φαγητό μας αν μας αρέσει η γεύση του.