Επιστροφή

Κοτόπουλο λεμονάτο

Συστατικά
  

  • 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

  • Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια ένταση για 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα γυρίζοντας τα μια δυο φορές. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφού γυρίσουμε μια φορά ακόμη τα κομμάτια του κοτόπουλου προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα να τα σκεπάζει.
    Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε με κλειστό καπάκι για 45 λεπτά.
    Προσέχουμε να υπάρχει νερό (όχι πολύ) σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ζεστό.
    Μόλις δέσει η σάλτσα το φαγητό μας είναι έτοιμο.
  • Το σερβίρουμε με ένα πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Σημειώσεις

Το κοτόπουλο δεν το πλένουμε γιατί υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών οι οποίοι θα εξαφανιστούν με το καλό μαγείρεμα. 
Ο χρόνος ασφαλούς μαγειρέματος του κοτόπουλου εξαρτάται από το πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια ή αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο θα θέλει λίγη ώρα παραπάνω. 
Μπορούμε να ζητήσουμε από το χασάπη μας να το καθαρίσει και να το κόψει σε μικρότερα κομμάτια ή αγοράζουμε τα έτοιμα πακέτα κοτόπουλου. 
Για το πιλάφι οι περισσότερες καταγραμμένες συνταγές μου είναι με μπασμάτι μια από αυτές αυτή εδώ
Πρέπει κάποια στιγμή να γράψω και ένα απλό πιλάφι. 
Ψάχνοντας τις φωτογραφίες μου στο αρχείο μου έπεσα σε ένα κοτόπουλο κρασάτο, άγνωστο γιατί δεν έχει γραφτεί είναι και πολύ παλιά. 
Η διαφορά είναι ότι στη θέση του λεμονιού θα βάλουμε ένα λευκό κρασί.