Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
Ζητάμε από το χασάπη μας να μας καθαρίσει τα μπουτάκια και να τα χαράξει στη μέση. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Τοποθετούμε τη γάστρα (που μπορεί να μπει και στην εστία) σε δυνατή θερμοκρασία και όταν κάψει προσθέτουμε τα μπούτια του κοτόπουλου με το δέρμα προς τα κάτω. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και σοτάρουμε γυρίζοντας μια δυο φορές για 10-15 λεπτά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο και στο λίπος που έχει μείνει σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε πάλι στη γάστρα τα μπουτάκια καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τα λεμόνια. Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό και βάζουμε στο φούρνο τη γάστρα στο μεσαίο ράφι.
Μετά από 40 λεπτά ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τις ελιές και την κολοκύθα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί και έχει μείνει με τα σάλτσα του, αν χρειαστεί αφήνουμε ακόμη λίγο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε το κους κους.
Σε ένα μπολ βάζουμε ίσα μέρη κους κους με βραστό νερό ( ή όπως προτείνεται στη συσκευασία ) σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το νερό. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Μοιράζουμε το κους κους στα πιάτα και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο με τα συνοδευτικά του. Κόβουμε μερικά φύλλα μαϊντανού από πάνω.