Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε για 5 τουλάχιστον λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη και ενδιάμεσα σκορπάμε το τριμμένο τυρί συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά στη ζύμη.
Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι.
Κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια (περίπου 100 γρ το καθένα)
Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι, το διπλώνουμε στη μέση.
Στρίβουμε και δημιουργούμε ένα κουλούρι.
Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος τοποθετώντας τα με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορούν να μπουν στο φούρνο στους 30 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου ή με σπρέι με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τυρί ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά το πολύ, ανάλογα με το φούρνο.
Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.