Επιστροφή

Κουλούρια με τυρί της Αλεξάνδρας

9 κουλούρια

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο για την επικάλυψη
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε για 5 τουλάχιστον λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη και ενδιάμεσα σκορπάμε το τριμμένο τυρί συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά στη ζύμη.
  • Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθουμε ένα μεγάλο κορδόνι. Κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια (περίπου 100 γρ το καθένα)
  • Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι, το διπλώνουμε στη μέση.
  • Στρίβουμε και δημιουργούμε ένα κουλούρι.
  • Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος τοποθετώντας τα με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορούν να μπουν στο φούρνο στους 30 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου ή με σπρέι με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τυρί ή σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά το πολύ, ανάλογα με το φούρνο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
Η επιλογή του τυριού μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το τι υπάρχει στη διάθεση μας.