Επιστροφή

Κρέας με λαχανικά και βαλσαμικό στη γάστρα

4 μερίδες

Συστατικά
  

  • 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για φούρνο
  • 100 ml ξίδι βαλσαμικό λευκό
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 10 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σέλερι κομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε μέσα σε μπολ μαζί με το ξίδι.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα.
  • Σε μαντεμένια γάστρα (που μπορεί να τοποθετηθεί σε εστία κουζίνας) ή σε μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, αλλά όχι να κάψει, προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά γιατί το βαλσαμικό μπορεί να καεί. Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ με το βαλσαμικό. Αλατοπιπερώνουμε
  • Προσθέτουμε στη γάστρα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε πάλι στη γάστρα το κρέας μαζί με το ξίδι και το ζωμό κρέατος ή λαχανικών.
  • Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο στην πρώτη σχάρα από κάτω και ψήνουμε για 2 1/2 ώρες, γυρίζοντας μια φορά το κρέας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 15 λεπτά για να μπορούμε να κόψουμε πιο εύκολα το κρέας. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ ή πιλάφι ή μόνο τα λαχανικά. Εμείς το συνοδεύσαμε με πουρέ γλυκοπατάτας - σελινόριζας.

Σημειώσεις

Για το κρέας χρησιμοποίησα χτένι σπάλας, που ήταν πρόταση του χασάπη μου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα ρολό μοσχαριού από κομμάτι στήθους.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά, αρκεί η γάστρα σας να είναι μεγαλύτερη.
Αν δεν έχετε γάστρα προτιμήστε ένα ταψί που σκεπάζει ή καλύψτε το πολύ καλά με αλουμινόχαρτο καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος.