Επιστροφή

Κρασάτες σουπιές πάνω σε πολέντα με περγαμόντο

2 άτομα

Συστατικά
  

Για τις σουπιές

  • 500 γρ σουπιές Βάρος καθαρισμένες 250γρ περίπου
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 60 ml κρασί λευκό
  • αλάτι

Για την πολέντα

  • 125 γρ πολέντα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα περγαμόντου
  • 3 κουτ. γλυκού μαρμελάδα περγαμόντου
  • Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
  • μαϊντανό και μπούκοβο για το σερβίρισμα προαιρετικό

Διαδικασία
 

Για τις σουπιές

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρές λωρίδες.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το μπούκοβο και 60-70 ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να δέσει η σάλτσα.

Για την πολέντα

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 450 ml νερό το ελαιόλαδο και το αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε αργά την πολέντα ανακατεύοντας με αυγογράρτη προσέχοντας να μην σβολιάσει.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
  • Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το ξύσμα περγαμόντου και τη μαρμελάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμη.

Σερβίρισμα

  • Μεταφέρουμε στο πιάτο μας μέρος της πολέντας και σερβίρουμε από πάνω και δίπλα τις σουπιές με ένα κομμάτι λεμονιού για το χυμό του.
  • Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και επιπλέον μπούκοβο. (προαιρετικό)

Σημειώσεις

Για όσους αρέσει το μελάνι της σουπιάς μπορούν να προσθέσουν λίγο στη διαδικασία του σοταρίσματος.
Πολέντα βρίσκουμε σε μεγάλα ΣΜ ή σε καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα.
Αν δεν έχουμε μαρμελάδα  περγαμόντου μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό από ένα περγαμόντο και λίγη από τη σάρκα του.
Οι συσκευασίες πολέντα δίνουν κάποιες αναλογίες υλικού - νερού, νομίζω ότι είναι πολύ λίγο η προτεινόμενη ποσότητα  νερού, χρειάστηκε σχεδόν η διπλάσια.
Μπορούμε να στρώσουμε την πολέντα σε ένα ταψί και να την κόψουμε σε τριγωνικά κομμάτια για το σερβίρισμα.