Πλένουμε τα κυδώνια και με ένα καλό καθαριστήρι πατάτας αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Κόβουμε στη μέση αφαιρούμε το εσωτερικό (σπόρια και σκληρό)
Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες πάχους το πολύ ενός εκατοστού.
Στη συνέχεια με ειδικό κόφτη κόβουμε σε μικρές λωρίδες.
Αν δεν έχουμε τον ειδικό κόφτη κόβουμε με μαχαίρι.
Βάζουμε τα κομμάτια μέσα σε νερό μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κυδώνια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα κυδώνια αφού τα έχουμε σουρώσει.
Προσθέτουμε και τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας.
Μόλις πάρει βράση το γλυκό αφήνουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
Μετά το 12ωρο βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά καβουρντισμένα προς το τέλος της διαδικασίας.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.