Επιστροφή

Λεμόνια τουρσί

Συστατικά
  

  • λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
  • αλάτι
  • φύλλα δάφνης
  • κόκκους ολόκληρων πιπεριών
  • μικρή πιπεριά τσίλι προαιρετικό
  • ηλιέλαιο

Διαδικασία
 

  • Αποστειρώνουμε μεγάλα βάζα ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα λεμόνια μαι και το πόσα θέλουμε να φτιάξουμε. Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα λεμόνια στα τέσσερα χωρίς να φτάσουμε στο κάτω μέρος τους.
  • Προσθέτουμε σε κάθε λεμόνι στα ανοίγματα του μια κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.
  • Το τοποθετούμε στο βάζο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μέχρι να γεμίσουμε το βάζο και να είναι πολύ σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο.
  • Κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε να μείνει τρεις ημέρες σε δροσερό σημείο της κουζίνας. Θα παρατηρήσουμε ότι τα λεμόνια αρχίζουν να βγάζουν υγρά μέρα με τη μέρα.
  • Μετά τις τρεις μέρες πιέζουμε τα λεμόνια να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτουμε χυμό λεμονιού ίσα που να τα σκεπάζει.
  • Προσθέτουμε στο βάζο φύλλα δάφνης, ολόκληρους κόκκους πιπεριών, μια μικρή πιπεριά τσίλι ή μικρά κλαδάκια δεντρολίβανου.
  • Προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο στο βάζο, κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 25-30 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Σημειώσεις

Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυριστικά ή μπαχαρικά σας αρέσουν.
Επίσης αντί του ηλιελαίου μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο, προτίμησα το ηλιέλαιο γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο.