Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα λουκάνικα ολόκληρα και τα σοτάρουμε γυρίζοντας τα για 6-7 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα: καρότα, σέλερι, κρεμμύδι, φύλλο δάφνης και θυμάρι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μπούκοβο, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε ακόμη 1 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό ή βραστό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κριθάρι και από πάνω τα λουκάνικα και το ξύσμα λεμονιού.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 40 περίπου λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά και ελέγχοντας αν έχει βράσει το κριθάρι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή νερό.
Μόλις το κριθάρι βράσει και έχει μείνει με ελάχιστα υγρά αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε
Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα εποχής.
Σημειώσεις
Το κριθάρι της πρότασης βρέθηκε σε κατάστημα με προϊόντα Βαλκανικών χωρών, στην κεντρική αγορά, λέγετε κριθάρι περλέ λόγω του ότι είναι αποφλοιωμένο.