Αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τα βύσσινα και τα πλένουμε.
Τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν
Αφαιρούμε με φουρκέτα ή με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα βύσσινα μαζί με τη ζάχαρη σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το χυμό του μισού λεμονιού και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Έλεγχος με θερμόμετρο 105 βαθμοί.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το λικέρ αν το επιλέξουμε και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.