Επιστροφή

Μαρμελάδα κυδώνι - μανταρίνι

6 βάζα των 370ml

Συστατικά
  

  • 1 κιλό μανταρίνια κλημεντίνες ή Χιώτικα
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι

Διαδικασία
 

  • Αρχίζουμε από τα μανταρίνια. Τα πλένουμε και με ένα ελαφρό τρίφτη χειρός ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 15 λεπτά και στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Σε νερό που βράζει προσθέτουμε τα κομμάτια των κυδωνιών και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε, το υγρό το κρατάμε θα βράσουμε σε αυτό στη συνέχεια τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα κυδώνια και θα φτιάξουμε με αυτά ζελέ κυδωνιού.
  • Μόλις κρυώσουν τα μανταρίνια τα κόβουμε σε κομμάτια ελέγχοντας για τυχόν κουκούτσια και ίνες.
  • Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια και τα κομμάτια των μανταρινιών. Με ραβδομπλέντερ τα λιώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας περιοδικά (προσοχή μπορεί να κολλήσει στον πάτο) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 101 βαθμοί Κελσίου.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Απολαύστε τη με το πρωινό σας ή μέσα τάρτα ή μπισκότα ή κέικ.

Σημειώσεις

Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να έχει κομμάτια φρούτου λιώστε λίγο τα μανταρίνια με το ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων και πατήστε τα κυδώνια με την κουτάλα του πουρέ.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες θα δείτε εδώ.
Για το ζελέ του κυδωνιού διαβάστε εδώ
Ένας άλλος συνδυασμός για μαρμελάδα με κυδώνι είναι αυτός με ρόδι δείτε εδώ τη συνταγή.