Επιστροφή

Μαρμελάδα με άγρια βατόμουρα και ώριμα σύκα

3 βαζάκια

Συστατικά
  

  • 500 γρ άγρια βατόμουρα
  • 500 γρ ώριμα σύκα
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 300 ml νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα βατόμουρα από τυχόν κοτσανάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  • Πλένουμε τα σύκα αφαιρούμε το κοτσανάκι τους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Αν δεν έχετε πληροφορίες για την προέλευση των σύκων αφαιρέστε τις φλούδες.
  • Τοποθετούμε τα βατόμουρα τα σύκα και το ξύλο κανέλας σε κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της θερμοκρασίας και συνεχίζουμε το βρασμό ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα (περίπου 10 λεπτά ανάλογα με την ωριμότητα)
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να λιώσει. Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει (έλεγχος με θερμόμετρο 103-104 βαθμοί)
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τα βάζα.

Σημειώσεις

Τα σύκα θα πρέπει να είναι πολύ ώριμα.
Αντί για ξύλο κανέλας μπορούμε να προσθέσουμε μικρό κομμάτι από ρίζα  τζίτζερ τριμμένο σε τρίφτη. Η γεύση αλλάζει και αν δεν σας αρέσει το τζίτζερ δεν θα το πρότεινα.
Αντί για άγρια βατόμουρα μπορείτε να βάλετε αυτά του εμπορίου ή μείγμα από φρούτα του δάσους
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ.