Καθαρίζουμε τα βατόμουρα από τυχόν κοτσανάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Πλένουμε τα σύκα αφαιρούμε το κοτσανάκι τους και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Αν δεν έχετε πληροφορίες για την προέλευση των σύκων αφαιρέστε τις φλούδες.
Τοποθετούμε τα βατόμουρα τα σύκα και το ξύλο κανέλας σε κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της θερμοκρασίας και συνεχίζουμε το βρασμό ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα (περίπου 10 λεπτά ανάλογα με την ωριμότητα)
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να λιώσει.
Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει (έλεγχος με θερμόμετρο 103-104 βαθμοί)
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τα βάζα.