Σε μια λεκάνη βάζουμε τις φράουλες με τα κοτσανάκια τους και προσθέτουμε νερό. Τις ξεπλένουμε και προσθέτουμε ξανά νερό κι αφήνουμε περίπου 15 λεπτά.
Δεν βγάζουμε τα κοτσανάκια τους γιατί θα ρουφήξουν νερό κάτι που δεν θέλουμε.
Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Τις βάζουμε σε μια λεκάνη γυάλινη προσθέτοντας ενδιάμεσα τη ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να σταθούν 12 ώρες.
Μεταφέρουμε τις φράουλες με τα υγρά τους σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσοχή σε αυτό το στάδιο μπορεί να φουσκώσει είμαστε δίπλα στην κατσαρόλα ανακατεύουμε με προσοχή και αφαιρούμε τυχόν αφρό.
Μετά το δεκάλεπτο απομακρύνουμε από την εστία κι αφήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε, για 12 ώρες για να βγουν όσα υγρά έχει ακόμη το φρούτο.
Σε αυτό το στάδιο εγώ εφάρμοσα το κόλπο που είπα στην αρχή.
Μεταφέρουμε τις φράουλες σε σουρωτήρι και βράζουμε μόνο το ζουμί που έχουν μέχρι να μειωθεί τόσο όσο να έχει δέσει (με θερμόμετρο 102-103 βαθμούς)
Προσθέτουμε ξανά τις φράουλες μέσα στο σιρόπι και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το βαλσαμικό και τα πιπέρια.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Προσοχή τα πιπέρια κάθονται στον πυθμένα της κατσαρόλας γιαυτό φροντίστε να μοιραστούν σε όλα τα βάζα.