Επιστροφή

Μαρμελάδα φράουλα με πράσινο πιπέρι και βαλσαμικό

4 βαζάκια των 220γρ

Συστατικά
  

  • 1 κιλό φράουλες ώριμες και γερές
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 25 ml βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουτ γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους

Οδηγίες
 

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τις φράουλες με τα κοτσανάκια τους και προσθέτουμε νερό. Τις ξεπλένουμε και προσθέτουμε ξανά νερό κι αφήνουμε περίπου 15 λεπτά. Δεν βγάζουμε τα κοτσανάκια τους γιατί θα ρουφήξουν νερό κάτι που δεν θέλουμε.
  • Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Τις βάζουμε σε μια λεκάνη γυάλινη προσθέτοντας ενδιάμεσα τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να σταθούν 12 ώρες.
  • Μεταφέρουμε τις φράουλες με τα υγρά τους σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσοχή σε αυτό το στάδιο μπορεί να φουσκώσει είμαστε δίπλα στην κατσαρόλα ανακατεύουμε με προσοχή και αφαιρούμε τυχόν αφρό. Μετά το δεκάλεπτο απομακρύνουμε από την εστία κι αφήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε, για 12 ώρες για να βγουν όσα υγρά έχει ακόμη το φρούτο.
  • Σε αυτό το στάδιο εγώ εφάρμοσα το κόλπο που είπα στην αρχή. Μεταφέρουμε τις φράουλες σε σουρωτήρι και βράζουμε μόνο το ζουμί που έχουν μέχρι να μειωθεί τόσο όσο να έχει δέσει (με θερμόμετρο 102-103 βαθμούς) Προσθέτουμε ξανά τις φράουλες μέσα στο σιρόπι και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το βαλσαμικό και τα πιπέρια. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Προσοχή τα πιπέρια κάθονται στον πυθμένα της κατσαρόλας γιαυτό φροντίστε να μοιραστούν σε όλα τα βάζα.

Σημειώσεις

Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Το ξύδι που χρησιμοποίησα ήταν παλαιωμένο τετραετίας του κτήματος Λαζαρίδη.
Φράουλες με βαλσαμικό (4)
Αν δεν έχετε διαλέξτε κάποιο καλό άλλο.
Στις τελευταίες μου αναζητήσεις διάβασα ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό κύβο βουτύρου στις μαρμελάδες μας κατά τη διάρκεια του βρασμού κι αυτό βοηθάει στο να μην δημιουργούνται πολλοί αφροί στο βράσιμο. Το δοκίμασα σε κάποια και πράγματι έτσι είναι.
Προτίμησα αυτό τον τρόπο δεσίματος για να αποφύγω την προσθήκη πηκτίνης αλλά και για αποφύγω το πολύ βράσιμο των φρούτων.
Θα ακολουθήσει και άλλη ανάρτηση μαρμελάδα φράουλας προσεχώς.