Επιστροφή

Μεθυσμένα Ουζοκούλουρα.

Συστατικά
  

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 δοσομετρικής κούπας ελαιόλαδο
  • 3/4 δοσομετρικής κούπας ζάχαρη
  • 1 δοσομετρική κούπα ούζο
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 1/2 κουτ. γλυκού αμωνία
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα

Οδηγίες
 

  • Σε μπωλ του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη , την αμμωνία και την σόδα, δηλαδή όλα τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε λίγο να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά, και με τον γάτζο ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα.
  • Γίνεται μία μέτρια ζύμη, που ξεκολάει από τα τοιχώματα του μπωλ. Κρατούμε σταθερή την μέτρια αυτή ταχύτητα, και ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε για 1/2 ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί. Στρώνουμε ανοιχτόχρωμα ταψιά με λαδόκολα.
  • Φτιάχνουμε κορδόνια μέτρια, και με την κόψη της παλάμης μας, πιέζουμε την ζύμη (κάνοντας κινήσεις μπρος-πίσω όπως με το μαχαίρι) να λεπτύνει.
  • Μετράμε 5 ή 7 "βουναλάκια", ανάλογα πόσο μικρούς ή μεγάλους θέλουμε να κάνουμε τους "κόμπους" μας.
  • Ενώνουμε τις δύο άκρες και βάζουμε στο ταψί.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C, για περίπου 1/2 ώρα πριν αρχίσει να σκουρίνει το χρώμα τους. Το κουλούρι πρέπει να μείνει άσπρο, χιονάτο!

Σημειώσεις

Ανάλογα με την ποιότητα του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο να προσθέσετε λίγο επιπλέον, το ζητούμενο είναι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ αλλά να μην γίνει πολύ σφικτή.
Ευχαριστώ πολύ τη Γιώτα για την παραχώρηση της συνταγής της στη σελίδα μας.