Βάζουμε τις σταφίδες με το νερό σε ένα μπρίκι και τις βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε μια φόρμα με ... 20 εκατ διαμέτρου και τη στρώνουμε με χαρτί ψησίματος που το έχουμε ελαφρά αλείψει με ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις.
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια
Σε κάδο του μίξερ ή σε μπόλ (ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε) τοποθετούμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα
Προσθέτουμε σταδιακά το μισό μείγμα αλευριού χτυπώντας σε μικρή ταχύτητα.
Προσθέτουμε τα μήλα και τις σταφίδες στο υπόλοιπο μείγμα αλευριού ανακατεύουμε και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δυο δόσεις ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω απαλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά,στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει στεγνή.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για όποιον θέλει να προσθέσει την κρέμα βουτύρου τυριού ακολουθούν οι οδηγίες.