Επιστροφή

Μηλόπιτα με επικάλυψη τρήματος

Συστατικά
  

Για την επικάλυψη

  • 125 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 125 γρ ζάχαρη ξανθιά
  • 50 γρ φουντούκια ψημένα και τριμμένα

Για το κέικ

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ καστανή ζάχαρη
  • 150 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 4 μήλα μεγάλα
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • ταψί 28χ22 εκατ

Οδηγίες
 

  • Αρχίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την κανέλα και το βούτυρο παγωμένο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Στη συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο βάζουμε το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με τον αυγογδάρτη.
  • Σε μεγαλύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός( ή όποιο μίξερ έχουμε) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα  και αφράτο. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλα αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας ή ένα πυρέξ και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο θα λαδώσουμε λίγο. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ισιώνουμε με τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. Κόβουμε σε ροδέλες 1 -1 1/2 εκατοστών  και τις ραντίζουμε με το χυμό μήλου. Τις αραδιάζουμε σε σειρές πάνω από το κέικ έτσι που η μια ροδέλα να ακουμπά στην άλλη.
  • Βγάζουμε το μείγμα της επικάλυψης από το ψυγείο και το μοιράζουμε σε όλη τη  επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.