2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκογια την επικάλυψη
1κουτ. σούπας λικέρ
Για τα φρούτα
100γρσταφίδες
50γρξερά σύκα
50γρξερά βερίκοκα
1αστεροειδή γλυκάνισσο
1κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
70ml κονιάκ ή λικέρ
Οδηγίες
Προετοιμασία φρούτων
Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και τα άλλα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τουλάχιστον 4-5 ώρες να μαλακώσουν.
Καλύτερα είναι να τα αφήσουμε ένα βράδυ.
Για τη ζύμη των τσουρεκιών
Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε τα 450 γρ από το αλεύρι.
Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε στη διάρκεια του ζυμώματος.
Προσθέτουμε το αλάτι τη ζάχαρη τα μπαχαρικά και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα κουζίνας.
Στραγγίζουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο να διαλυθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό.
Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο γάλα.
Προσθέτουμε σιγά το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας.
Ζυμώνουμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 όμοια κομμάτια ( περίπου 100γρ το ένα.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο ή σε επιφάνεια σιλικόνης, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 1/2 ώρα να φουσκώσουν.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι της επικάλυψης και προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό προκειμένου να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
Με τη βοήθεια ενός κορνέ ή μιας σακούλας τροφίμων δημιουργούμε σταυρό ή καρδούλες στην επιφάνεια από τα τσουρεκάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πάνω σε σχάρα.
Διαλύουμε τη μαρμελάδα με λίγο λικέρ και αλείφουμε την επιφάνεια τους με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Σημειώσεις
Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν σταφίδες και μείγμα ξερών φρούτων, όπως επίσης η πρόταση σε όλες είναι για μπράντι, εγώ βέβαια χρησιμοποίησα ένα από τα δικά μου λικέρ.