Επιστροφή

Μινεστρόνε

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150 γρ πανσέτα ή μπέικον κομμένο σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 μικρή σελινόριζα κομμένη σε κύβους
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο
  • 2 μικρά πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 ντοματίνια από βάζο κομμένα σε κύβους
  • 120 γρ φασόλια χάντρες
  • 100 γρ μακαρονάκι κοφτό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κοτ. γλυκού μπούκοβο προαιρετικό
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
  • φλούδες παλαιωμένης γραβιέρας για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια της πανσέτας. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σειρά κρεμμύδα, πράσα και καρότα. Σοτάρουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα φασόλια. Προσθέτουμε το μισό ζωμό και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Κρατάμε τον υπόλοιπο ζωμό ζεστό.
  • Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μπούκοβο. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και την σοταρισμένη πανσέτα και βράζουμε για ακόμη 10-12 λεπτά να βράσουν τα μακαρόνια και να χυλώσει η σούπα.
  • Σερβίρουμε ζεστή γαρνίροντας με φλούδες του τυριού. Εγώ πρόσθεσα μια κουταλιά σούπας κεφίρ σε κάθε πιάτο.

Σημειώσεις

Τα φασόλια μου ήταν χάντρες που φυλάω στον καταψύκτη μου. Αντί αυτών μπορούμε να βάλουμε μικρόσπερμα φασόλια βρασμένα τα οποία θα προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Τα ντοματίνια επίσης από βάζο δικό μου, μπορούν να αντικατασταθούν με φρέσκα στην εποχή τους.
Τα λαχανικά μπορούν να τροποποιηθούν προσθέτοντας πιπεριές, κολοκυθάκια ανάλογα με την εποχή.
Επίσης η πανσέτα μπορεί να παραληφθεί τότε θα έχουμε ένα νηστίσιμο πιάτο.
Όπως έγραψα και στην αρχή στο σερβίρισμα μπορεί να προστεθεί μια κουταλιά πέστο βασιλικού ή μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/1/2024
Σε μια άλλη εκδοχή έγινε με προσθήκη καρότου, σέλερι και αρακά. Στη θέση του ζυμαρικού μπήκαν τορτελινια τυριού και στο σερβίρισμα φλούδες παρμεζάνας.