Επιστροφή

Μουσταλευριά

6 μπολάκια

Συστατικά
  

  • 1 λίτρο μούστο κομμένο (δείτε στις σημειώσεις)
  • 100 γρ αλεύρι μαλακό
  • καρύδια τριμμένα
  • κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία
 

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 3/4 του μούστου και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση.
  • Στον υπόλοιπο μούστο διαλύουμε καλά το αλεύρι με σύρμα κουζίνας, προσέχοντας να μην έχει σβόλους.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει ο μούστος προσθέτουμε το μείγμα μούστου αλευριού και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πήξει καλά η μουσταλευριά μας.
  • Κριτήριο πηξίματος είναι αν βάλουμε λίγη σε ένα πιατάκι, μόλις κρυώσει, θα πρέπει να ξεκολλάει από το πιατάκι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε σε μπολάκια ή πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.

Σημειώσεις

1.Για να  φτιάξετε δικό σας μούστο και να τον "κόψετε" ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στο πετιμέζι
Το κόψιμο του μούστου:
Βάζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε μια φέτα μπαγιάτικου ψωμιού και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαφρίζουμε ότι έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα.
Στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας πυκνό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
2. Σε κάποια μέρη φτιάχνουν τη μουσταλευριά με νισιστέ και προσθέτουν αμύγδαλα κομμένα στη μέση και καβουρντισμένα.
3.Αν ο μούστος δεν είναι πολύ γλυκός μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στο λίτρο.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με νισεστέ.
Εδώ οι φωτογραφίες με νισεστέ και μούστο από μοσχάτο σταφύλι.