Επιστροφή

Μπαμπά με ρούμι

Συστατικά
  

Για το γλυκό

  • 250 γρ αλεύρι δυνατό
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 125 ml γάλα χλιαρό
  • 150 γρ βούτυρο μαλακωμένο συν λίγο για τη φόρμα
  • 50 γρ σταφίδες
  • 50 γρ κράνμπερι
  • 100 γρ καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Για το σίρόπι

  • 100 ml ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 125 ml ρούμι

Για την επικάλυψη

  • 150 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη
  • φραγκοστάφυλα
  • άγρια βατόμουρα
  • ζαχαρη άχνη προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ (προκειμένου για μίξερ χειρός) τοποθετούμε τα: αλεύρι,ζάχαρη,μαγιά αλάτι, γάλα και το ένα αυγό. Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά ένα ένα τα υπόλοιπα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα όπως αυτό του κέικ. Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς,το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε και πάλι με το μίξερ για 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα χωρητικότητας 2 λίτρων τουλάχιστον.
  • Σκεπάζουμε και πάλι με διαφάνεια και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μέχρι το χείλος της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα (ή 180 και αντιστάσεις) στο πρώτο ράφι από κάτω για 30 λεπτά ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε για 10 λεπτά να ηρεμήσει και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  • Όσο το γλυκό ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 200 ml νερό με τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Όταν έχουν κρυώσει γλυκό και σιρόπι μεταφέρουμε το γλυκό σε πιατέλα. Προσθέτουμε το ρούμι στο σιρόπι και σιροπιάζουμε το γλυκό.
  • Διακοσμούμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και τα φρούτα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
  • Σερβίρουμε με μια μπάλα χτυπημένης κρέμας προαιρετικά.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε να φάνε και παιδιά από το γλυκό μας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρούμι με ισόποση ποσότητα χυμού πορτοκαλιού τον οποίο θα προσθέσουμε στο σιρόπι λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά.
Αντί αυτών των φρούτων στην επικάλυψη μπορούμε να βάλουμε σπόρους ροδιού.
Αντί για κράνμπερι μπούμε να βάλουμε επιπλέον σταφίδες και το μείγμα καρυδιών - αμυγδάλων να είναι μόνο ένα είδος καρύδια ή αμύγδαλα.
Σε αυτό το γλυκό χρησιμοποίησα το βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ που ευγενώς προσφέρθηκε σε μένα μαζί με τις ευχές της εταιρείας για Καλές Γιορτές.