Επιστροφή

Ντολμαδάκια με θαλασσινά τυλιγμένα σε παραπούλια από λαχανάκια Βρυξελλών

30 ντολμαδάκια

Συστατικά
  

  • 15 φύλλα από το φυτό λαχανάκια Βρυξελλών (τα αντίστοιχα παραπούλια του λάχανου)
  • 350 γρ μείγμα θαλασσινών
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανού
  • 3-4 κλαράκια μάραθο
  • 1/2 ρίζα φινόκιο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια από συσκευασία
  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Ξεπαγώνουμε τα θαλασσινά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
  • Σε νερό που βράζει ζεματάμε τα φύλλα, τοποθετώντας τα λίγα λίγα τη φορά, για ένα λεπτό και τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.
  • Κόβουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα θαλασσινών. Προσθέτουμε το ρύζι τα ντοματάκια το μισό ελαιόλαδο και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε ένα φύλλο και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το χοντρό κοτσάνι του.
  • Τοποθετούμε μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε καλά χωρίς να το σφίξουμε πολύ για να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει. . Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ένα μεγάλο ποτήρι βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει καλά.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στη μεγάλη ένταση και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι αν θέλουμε.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή η γέμιση μπορεί να ποικίλει είτε με μείγμα θαλασσινών είτε με γαρίδες ψιλοκομμένες.
Το μείγμα θαλασσινών που βρήκα σήμερα είχε μέσα κύβους κρεμμυδιού και λωρίδες  πιπεριάς τα οποία ταίριαξαν πολύ στη γέμιση.
Επίσης τα φύλλα αυτά είναι ιδανικά για ντολμάδες με κιμά θα είναι η επόμενη δοκιμή μου αν τα ξαναβρώ.