Επιστροφή

Ντολμαδάκια τυλιγμένα με παραπούλια σε δύο εκδοχές

2

Συστατικά
  

  • 30 φύλλα παραπούλια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας κινόα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • χυμό ενός λεμονιού

Διαδικασία
 

  • Κόβουμε τα κοτσάνια από τα παραπούλια τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε λίγα λίγα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό μόνο. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε σήτα τοποθετούμε την κινόα και την πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτοντας μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια το μαϊντανό τον άνηθο και το κουκουνάρι.
  • Τέλος προσθέτουμε την κινόα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Πάνω σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε φύλλα από τα παραπούλια, από τη μεριά του κοτσανιού αφού πρώτα αφαιρέσουμε τυχόν σκληρό μέρος του. με ένα κουτ. γλυκού μοιράζουμε γέμιση και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε γάστρα ή κατσαρόλα μικρή προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
  • Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Φροντίζουμε να μείνουν με λίγη σάλτσα στην οποία θα προσθέσουμε το χυμό λεμονιού στο σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Η κινόα που χρησιμοποίησα είναι η δίχρωμη, μπορείτε να βάλετε όποια εσείς θέλετε.
Θα αντικαθιστούσα την κινόα με πλιγούρι σε έναν άλλο μου πειραματισμό.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα γιαουρτιού που έχω συνοδεύσει τα κολοκυθάκια εδώ 
Αυτά με τον κιμά σερβιρίστηκαν με μια τη σάλτσα τους δεμένη με λεμόνι και λίγο άνθος αραβοσίτου.
Για την πρώτη εκδοχή αφαιρέστε τον κιμά και αυξήστε λίγο την ποσότητα ρυζιού, έτσι θα έχετε ένα νηστίσιμο πιάτο.
Όταν είναι η εποχή τους θα χρησιμοποιώ τα παραπούλια για ντολμαδάκια, τα υπάρχοντα λάχανα δυστυχώς δεν είναι πια νόστιμα.