Πλένουμε τα πομοντόρι τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και τα κομμένα πομοντόρι. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με μια κουταλιά από το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Πλένουμε τα ντοματίνια και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Στο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα προσθέτουμε στο ταψί κοντά στα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε από το φούρνο.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα σκόρδα και στη συνέχεια τα καρότα για περίπου δέκα λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Στο διάστημα αυτό σε μούλτι βάζουμε το ζωμό αφού τον έχουμε ζεστάνει και προσθέτουμε τα ψημένα πομοντόρι. Κρατάμε όσο γίνεται ζεστό.
Προσθέτουμε μικρή ποσότητα από το ζωμό στο μείγμα ρυζιού ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός προσθέτουμε πάλι λίγο ανακατεύοντας. επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βράζοντας για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Αν τελειώσει ο ζωμός προσθέτουμε ζεστό νερό.
Μόλις το ρύζι έχει βράσει και έχει χυλώσει, αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τα ψημένα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. τα μισά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, το τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής, η δική μας ήταν μια χωριάτικη.