Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο.
Προσοχή να μην καούν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροτρίβουμε σε μπλέντερ ή σε γουδί.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε λεκάνη γυάλινη αν πρόκειται για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη τους κρόκους και το ρακί χτυπώντας ακόμη 5 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι μας, προσθέτοντας το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε να απορροφηθεί το αλεύρι και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Δεν ζυμώνουμε απλά ομοιογενοποιούμε τα υλικά.
Μεταφέρουμε λίγο λίγο το μείγμα σε επιφάνεια εργασίας στρώνοντας το με ύψος 1.5 εκατοστού.
Με ειδικά κουπ πατ ή με ένα ποτήρι σχηματίζουμε τους κουραμπιέδες μας και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσα τους.
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 15 λεπτά.
Ανάλογα το φούρνο προσέχουμε να μην αρπάξουν από κάτω και από πάνω ίσα να ροδίσουν λίγο.
Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα αφήνοντας τους να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν καλά κοσκινίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη σε πιατέλα, αραδιάζουμε πάνω στη ζάχαρη μια στρώση κουραμπιέδες και κοσκινίζουμε από πάνω πάλι ζάχαρη να τους σκεπάσει καλά.
Συνεχίζουμε από πάνω άλλη στρώση με την ίδια διαδικασία.