Επιστροφή

Πένες με μελιτζάνες σαν "τούρτα"

3 άτομα

Συστατικά
  

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες Βάρος τουλάχιστον ένα κιλό
  • 250 γρ ριγκατόνι ή πένες
  • 500 γρ ντομάτες ώριμες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 4 κουτ. σούπας ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 4 κουτ. σούπας πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκατοστών

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή τουλάχιστον ώρα.
  • Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις αραδιάζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος στη σχάρα της κουζίνας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Ψήνουμε στο δυνατό γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζουμε και αλείφουμε πάλι με ελαιόλαδο. Ψήνουμε κι από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να γίνει πηχτή.
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 4 λεπτά. Σουρώνουμε κάτω από κρύο νερό.
  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος που το έχουμε λαδώσει και μοιράζουμε να πάνε παντού τα μισά ψίχουλα ψωμιού.
  • Στρώνουμε μελιτζάνες να καλυφτεί ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας.
  • Προσθέτουμε τα μισά ζυμαρικά, τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Καλύπτουμε πάλι με μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά τη σάλτσα και το τυρί.
  • Καλύπτουμε με μελιτζάνες όλη την επιφάνεια. Πιέζουμε με τα χέρια μας και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψίχουλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα.

Σημειώσεις

Το ψωμί θα το τρίψετε στο μπλέντερ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει μπαγιάτικο ψωμί προτείνω χοντροτριμμένη φρυγανιά.
Εγώ έβαλα ριγκατόνι άλλη επιλογή είναι πένες χοντρές.
Προτιμήστε μελιτζάνες μεγάλες και μακριές έτσι ώστε να μπορείτε να στρώσετε την πρώτη στρώση της φόρμας που καλύπτουν και τα τοιχώματα.
Μπορείτε να τηγανίσετε αν θέλετε τις μελιτζάνες, εγώ δεν τηγανίζω πια ούτε για το μουσακά πάντα τις ψήνω.
Αν δεν έχετε τέτοια φόρμα προτιμήστε ένα βαθύ ταψί ή φόρμα κέικ.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο που έχετε αν δεν είναι με αέρα θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.