Σε κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
Ετοιμάζουμε καφέ σε καφετέρια χρησιμοποιώντας 400 ml νερό.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 200 ml από τον καφέ, την καστανή ζάχαρη και το γάλα. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις ζελατίνες αφού τις στύψουμε. Ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθούν καλά οι ζελατίνες. Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια (θα βγουν τέσσερα έως έξι περίπου) και τοποθετούμε στο ψυγείο για τρείς τουλάχιστον ώρες.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 100 ml από τον καφέ που είχαμε φτιάξει και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα πυκνό σιρόπι. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το λικέρ αν το επιλέξουμε. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν οι κρέμες θα έχουν πήξει καλά μοιράζουμε από πάνω σε κάθε ποτήρι το σιρόπι και αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω μερικά κομμάτια μπισκότου.