Επιστροφή

Παρασκευή πηκτίνης μήλου

Συστατικά
  

  • Μήλα άγουρα κατά προτίμηση ξινόμηλα

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα μήλα, αφαιρούμε τυχόν στίγματα ή χαλασμένο μέρος. Τα κόβουμε σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, κρατάμε τα κουκούτσια τους  ξεχωριστά  και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Σε μια μεγάλη γάζα ή σε τούλι βάζουμε τα κουκούτσια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω.
  • Βράζουμε σε μέτρια ένταση για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μήλα. Αφαιρούμε τη γάζα με τα κουκούτσια αφού την πιέσουμε να βγάλει όλα τα υγρά.
  • Με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα μήλα και τα μεταφέρουμε σε τουλπάνι (όχι πολύ πυκνό). Αφήνουμε για μερικές ώρες πάνω από ένα μπολ να στραγγίξει όλο το ζουμί. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό της φωτογραφίας για τις διηθήσεις και στραγγίσματα.
  • Μεταφέρουμε το ζουμί σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει μέχρι τα 3/4 και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε ψυγείο για 10 ημέρες ή σε κατάψυξη για έξι μήνες.

Σημειώσεις

Οι δοκιμές έδειξαν ότι καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε με τα ξινόμηλα.
Αν το υγρό που θα πάρουμε είναι πολύ αραιό μπορούμε να το βράσουμε μειώνοντας τον όγκο του και μετά να το αποθηκεύσουμε σε αποστειρωμένα βάζα χωρίς την επόμενη κονσερβοποίηση (βρασμό).
Οι αναλογίες προσθήκης σε μαρμελάδες εξαρτάται από την περιεκτικότητα του φρούτου σε πηκτίνη. Μια πρόταση είναι 1 μέρος πηκτίνης σε 3 μέρη φρούτου.
Η πηκτίνη μπορεί να προστεθεί και σε παρασκευή ζελέδων σε αναλογία 1 μέρος πηκτίνης 2 μέρη φρούτου.
Από τα ξινόμηλα κράτησα αυτό που περίσσεψε μετά το στράγγισμα και το αποθήκευσα σε βάζα τα οποία έβρασα μαζί με την πηκτίνη.
Είναι όπως η σάλτσα μήλου που μπορεί να προστεθεί σε κέικ ή άλλες παρασκευές.
Θα την προσθέσω ίσως και σε μαρμελάδες με φρούτα που έχουν ανάγκη προσθήκης πηκτίνης και θα επανέλθω με το αποτέλεσμα.