Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό να κρατάνε, γιατί θα βράσουν στη συνέχεια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Στραγγίζουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι την καυτερή πιπεριά και το τζίτζερ. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας ανακατεύοντας ελαφρά για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και το κάρυ ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά.
Προσθέτουμε τις φακές νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσει το ρύζι και να έχει πιει όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε ελαφρά, αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με επιπλέον φύλλα μαϊντανού και μισό βραστό αυγό αν το επιλέξουμε.