Επιστροφή

Ροδάκινα και σμέουρα

Συστατικά
  

  • 1500 γρ ροδάκινα ώριμα
  • 250 γρ σμέουρα
  • 1000 γρ ζάχαρη
  • χυμό από δύο μικρά λεμόνια
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα ροδάκινα, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να ξεκινήσει ο βρασμός και να μην κολλήσουν. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς βράζοντας για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας περιοδικά. Θέλουμε να μαλακώσουν και να ελαττωθούν τα πολλά υγρά τους, όχι όμως να λιώσουν.
  • Όταν τα ροδάκινα είναι έτοιμα προσθέτουμε τα σμέουρα και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα αραιής μαρμελάδας. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τρίβουμε λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε με το πρωινό μας, πάνω  σε βάφλες ή κρέπες ή να συνοδεύσουμε το παγωτό μας.
Αν δεν βρείτε σμέουρα μπορείτε να βάλετε φράουλες ή να αυξήσετε την ποσότητα των ροδάκινων για τις συγκεκριμένες δοσολογίες υλικών.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σμέουρα αφού τα αποψύξετε καλά.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή με ροδάκινα.