Επιστροφή

Σαλάτα με ντομάτες ρόκα, ανθότυρο και προσιούτο

Συστατικά
  

  • Ντοματίνια ή ντομάτες
  • 5-6 ελιές Καλαμών χωρίς κοκούτσι
  • 1/4 ματσάκι ρόκας
  • 50 γρ ανθότυρο κομμένο σε κύβους
  • κρουτόν ελαιόλαδου ή μικρά ντακάκια σπασμένα
  • 1 λεμόνι μικρό χυμό και ξύσμα
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 κομμάτια προσιούτο

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε τα ντοματάκια ή τις ντομάτες και τα κόβουμε σε μικρές φέτες.
    Πλένουμε τη ρόκα και χρησιμοποιούμε τα τρυφερά της φύλλα.
  • Σε μια σαλατιέρα ή πιάτο βάζουμε τις ντομάτες, τη ρόκα, τις ελιές και τα κρουτόν, προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε το ελαιόλαδο το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Αραδιάζουμε πάνω από τα λαχανικά τα κομμάτια του ανθότυρου και το προσιούτο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα λεμονιού ελαιόλαδου και σκορπίζουμε στην επιφάνεια το ξύσμα λεμονιού.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αυτή τη σαλάτα ένα κρέας ή ψάρι ή και να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Σε εμένα ταίριαζε πολύ ένα ροζέ κρασί.

Σημειώσεις

Μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο αλλαντικό που σας αρέσει ή να το αντικαταστήσετε με βρασμένα αυγά.
Έβαλα 3-4 πολύχρωμα ντοματίνια και μια μικρή ντομάτα. 
Αντί του ανθότυρου μπορούμε να βάλουμε τυρί φέτα ή κάποιο Κυκλαδίτικο βολάκι, ακόμη και κάποιο πικάντικο αλοιφώδες τυρί.
Οι ποσότητες που δίνω είναι για αυτό που βλέπεται στο πιάτο, μπορείτε να τις αυξήσετε ανάλογα με το πόσοι θα φάνε.